Gallup: Šok pro Porošenka! Ukrajinci opět uviděli hrozbu v NATO!

kou
15.únor 2017 První zprávy

Podle výzkumné společnosti Gallup, dnes většina obyvatel Ukrajiny, která byla považována za „potenciálního člena NATO”, považuje alianci za hrozbu.
Nepříjemná čísla pro Petro Porošenka.


Je to studená sprcha nejen pro současnou popřevratovou vládu Petro Porošenka, ale i samotnou alianci. Navíc nedávno ukrajinský prezident ohlásil možné referendum ohledně vstupu Ukrajiny do NATO. Výsledky Gallupu relativizují představu Porošenka o  jednoznačném výsledku plebiscitu.

Jak Gallup uvedl, totéž platí pro mnoho dalších zemí v rámci „sféry vlivu Ruska”. Ale většina zemí východní Evropy si žádá ochranu NATO před „vojenskou a politickou expanzí” Moskvy, takže otázka amerického účasti v bloku v tuto chvíli je velmi důležitá, poukazují analytici.

Zatímco nový prezident USA Donald Trump označil NATO za „zastaralé”, obyvatelé mnoha východoevropských zemích – členů aliance věří, že blok je pro ně ochranou, uvedl výzkumná společnost.

Takže v NATO věří velká část populace Polska, Estonska a Litvy, kam v poslední době aliance poslala vojáky, aby uklidnily znepokojení vyvolané údajnými ruskými akcemi na Ukrajině. Na ochranu alinace nejvíce spoléhá Kosovo, které není oficiálně členem. Gallup připomíná, že NATO podporovalo Kosova během války v Jugoslávii, takže dnes na alianci spoléhá 90% obyvatel regionu. Z podobných důvodů ochraně NATO věří 70% Albánců, ale většina Srbů naopak v něm vidí hrozbu.

Jde-li o Rusko a země náležející do jeho sféry vlivu, tam je NATO z velké části také viděn jako hrozba. V roce 2016 tento postoj vyjádřilo 67% Rusů, což byla nejvyšší úroveň od začátku průzkumu v zemi v roce 2008. Hrozba NATO také vidí většina obyvatel Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldavska, Arménie a Tádžikistánu.

Je zajímavé, že na Ukrajině, který byla „potenciálním členem NATO”, považuje většina ze zkoumané populace rovněž alianci za hrozbu. Přičemž v roce 2014, poté, co Rusko „připojilo” Krym, počet Ukrajinců, kteří spoléhali na ochranu NATO, poprvé převýšil počet těch, kteří se obávali akcí bloku. Dnes je však statistika „vrácena zpět”, a 35% Ukrajinců je unaveno z konfliktu ve východní části země, a  ekonomických problémů, a pochybuje o schopnost NATO, že jim pomůže vyrovnat se s krizí (opačný názor má 29 procent), vysvětlil Gallup poněkud zvláštně postoj Ukrajinců vidících v NATO hrozbu.