Hamáček: Důkaz nevolitelnosti ČSSD

25. 2. 2017      RadimValenčíkPíše
Hlavním specifikem parlamentních voleb 2017 u nás bude – pokud se nic nezmění (a jednotlivé strany se houževnatě snaží o to, aby se nic neměnilo) – NEVOLITELNOST všech politických stran, každé z nich. Proč?
Žádná ze stran neprojevila ani to nejmenší úsilí dát poctivě odpověď na otázku, co je příčinou současných problémů a jak je řešit.


A dodejme: Dělá vše proto, aby se této odpovědi (každá z nich) vyhnula. Jejich programy se tak stávají ne-programy.

Ne-programem je i to, co nabízejí strany, které volil volič z nouze. Z protestu (KSČM), z očekávání větší solidarity s lidmi v nouzi (ČSSD) apod. Strany se prostě vzpírají tomuto svému přirozenému úkolu a fungují jako fíkový list krytí stále větších lumpáren. Ty “jakobyvolitelné v krajní nouzi” de facto vydírají voliče hrozbou “většího zla”, pokud nebudou voleny. Vůči voličovi je to podlost. Tyto strany se staly součástí establišmentu, mezistranické mafie ovládly či zneschopnily jejich politické reprezentace a výsledkem je jejich naprostá neschopnost čelit narůstajícím hrozbám.

Konkrétní, čitelný důkaz NEVOLITELNOSTI ČSSD dal v předvečer výročí “vítězství pracujícího lidu nad reakcí” předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček v následujícím rozhovoru (největší perly jsou červeně):

Co očekáváte od vize Česko 20+?
Chceme občanům říci, jak by život v Česku měl podle nás vypadat nejen v následujícím volebním období, ale chceme představit dlouhodobější vizi. Je jasné, že se zásluhou technického pokroku a  společenského vývoje do budoucna pro nás všechny mnohé změní. Na tyto změny musíme být připravení.
Nemyslíte si, že bude tento způsob tvorby programu působit podbízivě?
Nemyslím. Sociální demokracie musí myslet dopředu. Jsme stranou, která je tu nějakých 140 let. Máme za sebou dlouhou historii a  chceme se dívat s tímto nadhledem i do budoucnosti.
Stihnete výsledky vize Česko 20+ zanést také do předvolebního programu říjnových voleb?
Samozřejmě se to v něm promítne, ale jak už jsem říkal, Vize 20+ není volební program pro další čtyřleté období, ale je to dlouhodobá vize. Sociální demokracie byla vždy stranou připravenou, která se nezříká vládní odpovědnosti, chceme ale nabízet seriózní návrhy, jak by se měl život v naší zemi vyvíjet, a to nelze omezovat na jedno volební období. Nechceme jen kritizovat či se ohánět podbízivými hesly, chceme prezentovat konkrétní představy.
Očekáváte od této vize vymezení vůči hnutí ANO?
ČSSD vždy stavěla na solidním programu a představách, jak chce zemi řídit. To se o našem koaličním partnerovi ANO říci nedá. My máme historicky silné ukotvení, dlouhodobě oslovujeme stejnou skupinu voličů – pracující, rodiny, seniory, a na stejnou skupinu voličů se chceme obracet i v budoucnu. Pro ně jsme tu vždy byli a budeme. Tedy i  za dvacet a více let.
Proč je důležité, aby politické strany měly dlouhodobé plány?
Musíme myslet do budoucna, abychom nebyli překvapeni vývojem. Je to vidět například v průmyslu, jak se mění, v informačních technologiích, ve stylu života. Myslím, že je to přirozené.
Během posledního roku vaší straně ubylo přibližně tisíc členů, je účelem vaší vize také navýšení členské základny?
Ano, chceme, aby lidé věděli, co chceme dělat, abychom byli čitelní, srozumitelní. To chceme říci i lidem, kteří zvažují členství v  ČSSD. Stranu musíme víc otevřít, ale zároveň musíme více využívat výhod naší členské základy a s členy pracovat. Vždy říkám, členská základna je to nejcennější, co ČSSD má.
K tomu:
1. Jak může být “program solidní”, když se vyhýbá pojmenování (identifikování, analýze) příčin současných problémů? To přece nikdo nemůže myslet vážně.
2. Proč se ti, co prosadili tento zmršený program, vyhýbají analýze příčin současných problémů? Proto právě jejich účinkování je příčinou současných problémů:
– Jednak tím, že kryjí a dokonce i spoluvytvářejí mafiánské sítě tunelující společnost přes pozice v institucionálním systému, které dobyli s využitím naivity voličů.
– Jednak proto, že slouží jako slouhové slouhů současné globální moci.
3. K té “otevřenosti” ČSSD, vztahu vedení k členské základně… Uvedu konkrétní příklad. Dal jsem si tu práci a podrobně analyzoval pracovní verzi Dlouhodobého programu, právě toho, o kterém Hamáček hovoří. Zde je celá podrobná analýza (v sérii článků) ke stažení:
Postoupil jsem tuto analýzu řádnou cestou. Kromě toho vím, že několik lidí, kteří spolupracují s odbornými strukturami v ČSSD, analýza zaujala a  podpořili to, aby byla využita při nápravě ne-programu. Pochopitelně nebylo využito nic.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4291-hamacek-dukaz-nevolitelnosti-cssd.html