“Kdybychom potřebovali kázání, šli bychom do kostela”, 10 výrazných výroků z vystoupení Vitalije Čurkina

21. 2. 2017    zdroj
Vitalij Čurkin zemřel dnes (článek byl publikován 20.2.) ve věku 64 let v New Yorku, den před svými 65. narozeninami. Stálý zástupce Velké Británie při OSN Matthew Rycroft považuje zesnulého velvyslance Ruské federace při OSN Vitalije Čurkina za “velikána diplomacie”. “Byl jsem naprosto zničen, když jsem se dověděl, že můj přítel a kolega Vitalij Čurkin zemřel. Velikán diplomacie a (člověk) s výjímečným charakterem. Odpočívej v pokoji!”, napsal Rycroft na Twitteru.

Bývalá americká velvyslankyně při OSN Samantha Power nazvala zemřelého ruského velvyslance Vitalije Čurkina maestro v oblasti diplomacie. “Jsem zdrcena zprávou o úmrtí ruského velvyslance při OSN Vitalije Čurkina. Maestro v oblasti diplomacie a člověk, který nebyl lhostejný a který dělal všechno možné k překonání rozporů mezi USA a RF”, napsala Power na Twitteru.

Představujeme čtenářům “Pravdy.Ru výběr výrazných citátů z projevů Vitalije Čurkina z různých let

Co se stalo je něco jako by ze seriálu o virtuální realitě ve stylu “Matrix”, který nelze považovat za legitimní realitu. (K uznání Kosova nezávislým státem, březen 2008)

Pokud by se v našem sále … objevil mimozemšťan a vyslechl naši diskusi, jeho srdce by přetékalo pýchou na členy Rady bezpečnosti. Jací to jsou zásadoví lidé! (Srpen 2008)

Pokud se mnou budete ještě jednou mluvit tímto tónem, taková věc jako je Katar, po dnešku už nebude. (Diskuse o situaci v Sýrii, únor 2012)

Tentokrát to nebyl ani proslov, ale snůška hloupých výmyslů, které neměly jen protiruský, ale i rusofobní a antipravoslavný charakter. Naštěstí pro gruzínský národ je nablízku západ politické kariéry člověka, jehož duševní stav vyžaduje odborné posouzení. (O Michailu Saakašvilim, září 2013)

Nemůžeme předstírat, že na Ukrajině nedochází k politicky motivovaným vraždám, masakrům a mučení. Nemůžeme předstírat, že tam nejsou žádné únosy, útoky na novináře a aktivisty v oblasti lidských práv, věznění z politických důvodů. (Březen 2014)

Mnozí z těch, kteří jsou nyní v Kyjevě u moci, mají takovou pověst, že před rokem byste jim ruku nepodali. (Duben 2014)

Co se stalo v Radě bezpečnosti, mně připomnělo “Království křivých zrcadel”, neboť některé členy Rady nezajímalo, že na východní Ukrajině jsou zabíjeni civilisté, nezajímalo je, že tam je humanitární katastrofa, ale znepokojovalo je, že Rusko poskytuje humanitární pomoc těm lidem, kteří jsou ostřelováni. (Srpen 2014)

Velvyslanec Spojeného království pateticky vykřikoval: “Okamžitě (s nálety) přestaňte”. Skutečně, přestaňte podporovat nejrůznější chátru po celém světě – extremisty, teroristy a různé další milovníky destabilizování situace v různých zemích. Vůbec se přestaňte vměšovat do záležitostí jiných suverénních států, opusťte tyto koloniální zvyky, nechte svět na pokoji. A situace se pak zlepší ve velmi mnoha oblastech a regionech světa. (O situaci v Sýrii, říjen 2016)

Od vedoucích sekretariátu OSN, když jsou pozváni k účasti na zasedání Rady bezpečnosti, očekáváme objektivní analýzu situace. Zjevně se to nestalo. Kdybychom potřebovali kázání, šli bychom do kostela, kdybychom chtěli poslouchat poezii, šli bychom do divadla … (O situaci v Sýrii, říjen 2016)

Obzvlášť podivným se mi zdálo vystoupení zástupkyně Spojených států, která svou řeč sestavila, jako by byla Matka Tereza. (Prosinec 2016)

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová