Světová ekonomika pohledem prostého pobíječe much

Vladimír Balhar
6. 2. 2017
Dlouhou dobu jsem pracoval jako prostý pobíječ much u jedné velké nadnárodní společnosti, v baráku v Praze, kde se bez přístupové karty nedostanete ani na záchod. K dnešku jsem povýšil, a jsem manager všech pobíječů much. Proto, z výšin své funkce, si dovoluji podat tuto zprávu ze světa vrcholného byznysu. Vše je jinak, i ty mouchy dnes létají rafinovaněji, asi jsou to kolektivní drony nasazené do naší velkofirmy podlou konkurencí. Vše je jinak, jak řekl kdysi moudrý rabín na smrtelné posteli. Ani ten dolar není to, co býval.


Začněme tedy dolarem.

Byly doby, kdy dolar byl kryt zlatem. Ovšem co je to zlato? Mrzký kov, který nutně potřebují jenom marnivci, milenky některých premiérů a polovodičový průmysl. Dolar již dávno není kryt zlatem, je kryt něčím podstatně důležitějším, a to je ropa. Ropa je taky zlato, ale černé. Černé zlato je cennější a důležitější, než zlaté zlato. Surovinový rasizmus. Taky, zlata je málo, ale ropy je nekonečně.

Jak to funguje? Jednoduše, je to primitivní, leč kolektivně nepochopené. Máte ropné pole, prodáváte miliony barelů denně a vytváříte zisk, který celá vaše země nespotřebuje ani za 100 let. Máte zisk bilion dolarů ročně. Co s tím? Uložíte ho do amerických vládních dluhopisů. Kam jinam. Co s vašimi dolary udělá americká vláda? No utratí je. Ve prospěch amerických firem a amerických nezaměstnaných. Třeba. Americká vláda vám za vaše dolary dá směnku a 1% z bilionu ročně.

No a to je celé, ono geniální věci jsou jednoduché. Takže někdo těží ropu a američané utrácejí tržby.

Platí to i tehdy, když třeba něco vyrábíte a vyvezete to do Ameriky. Zaplaceno vám bude v dolarech. Ovšem, co s dolary, když je nechcete? Tak raději vyrábíte méně a američané pak řeknou, že je krize.

Na světě, zdá se, zbyly pouze dva státy, které tomuto schematu vzdorují. Rusko a Čína. Do dolaru neukládají, dolar drží velmi neochotně. Naopak kupují zlato, i když je to mrzký kov. Jsou to zlobiví, oškliví hošani. Ale jsou velice silní, nelze je zničit, jako třeba plukovníka Kaddáfího, budiž mu písek lehký. Co s tím? Američané nevědí.

Co udělá pan prezident Trump? Nevíme. Jeho úkolem je zajistit, aby zlobiví hošani začali držet dolar. Ale to je úkol nadprezidentský. Pokud se mu to nepovede, Amerika přestane fungovat. Jak tak koukám, už to začíná.

No a to je všechno. Ostatně, co byste chtěli více od prostého pobíječe much. Nestudoval jsem vše, takže vám nemohu prostou pravdu popsat zlatými ekonomickými termíny. Spíše černou lidovou mluvou. Tak mě omluvte.