To nemyslíte vážně, páni obchodníci? Aneb malý pohled na velké (vysoké) ceny v supermarketech.

Jiří Baťa
14. 2. 2017
Včera (v pondělí) jsem navštívil supermarket TESCO v Holešově a při procházení jednoltivých sekcí jsem se dostal až do sekce „KÁVA, ČAJ…“, a letmý pohled na cenovku kávy JACOBS Aroma standard e 250 g (čtvrt kilogramu) mi zcela vyrazil dech. Než se k této ceně dostanu musím poznamenat, že už předchozí cena byla kur..sky nadsazená, neboť činila 74,90 Kč. Pro upřesnění musím konstatovat, že stejnou cenu dlouhodobě nasazuje i BILLA, ale to je jiná věc. Nicméně v TESCU nasazená cena 89,90 Kč za výše uvedenou kávu JACOBS Aroma je už skutečně vrchol drzosti obchodníků.

Není tomu dávno, co ve stejném TESCU proběhla akce na tuto kávu, při níž cena činila, pokud se nepletu 40,90 Kč za jedno balení 250 gr. Pochopitelně, že se po kávě „jen zaprášilo“. Má snad dnešní cena vykompenzovat „ztrátu“ (sic) z nedávné akce? Asi ano, ale o nějakém rozumném přístupu k tvorbě přijatelných (srovnatelných) cen  nemůže být ani řeč. Zvláště, když ve stejném supermarketu jsem našel dnes cenu za mandarinky 54,90 Kč za kilogram, přičemž před třemi dny (v pátek) byla jejich cena 19,90 Kč/kg. Pravda, jejich kvalita byla nevalná (asi nebyly čerstvé) nicméně kvalita mandarinek za cenu 54,90 Kč/kg nebyla o nic lepší. Mohl bych pokračovat v „lidových cenách“ např. u hroznů za 90,00 Kč/kg, u pistáciových ořechů za 380,00 Kč/kg atd., atd. Při dotazech u prodavačky je odpověď jen pokrčením ramen nebo kroucením hlavy s tím, že tomu sami nerozumí. No rozumíte tomu?
    V souvislosti s cenou kávy si dovolím malé sronání. V Holešově působí také obchodní firma LUKO, zabývající se prodejem potravin, ovoce a zeleniny, tedy běžného potravinového sortimentu. V obchodě firmy LUKO je dlouhodobě nabízena káva JACOBS Aroma standard e 250 g za cenu 49,90 Kč, tedy o 40 Kč levněji, než nabízí TESCO, resp. o 25,00 Kč levněji, než v prodejně BILLA. V porovnání s cenami v TESCU nebo BILLE, přesto na prodeji kávy JACOBS Aroma za 49,90 Kč obchod LUKO nějakou korunu vydělá. Možná je to desetikoruna, nevím, ale je vidět, že se nesnaží zákazníka oškubat( „ojebat“, jak by řekl premiér Sobotka), jak s to snaží TESCO nebo BILLA. A o tom to je.
    Je zřejmé, že tyto obchodní firmy, resp. obchodní řetězce si stanovují ceny v duchu liberálního prostředí, ale to by nemělo znamenat naprosto neopodstatněné ceny, které jsou ve srovnání s cenami stejných výrobků v zemích původu firmy a u nás několikanásobně vyšší. Ostatně o tomto problému se často kriticky a všeobecně píše nebo hovoří v TV, ale to je tak asi všechno, ce se v této věci dělá. Politiky (na všech stupních) to s jejími platy zas až tolik zřejmě nezajímá, jenže obyčejných občanů se čtvrtinovými platy polituků je podstaně, a el opravdu podstatně víc!
     Už jsme si jaksi zvykli, že s přibývajícími „lepšími ekonomickými výsledky“  v ukazatelích HDP, jak nám s úsměvem na rtech sděluje premiér Sobotka, se také rok co rok úměrně těmto výsledkům zvyšují i spotřebitelské ceny. S tím asi nic my občané nenaděláme. Ale dejme tomu, že jako občané jsme schopni s jistou dávkou nevole to pochopit. Co ale nelze pochopit a považovat za přirozené, vývojem ekonomiky ovlivněné, je zdražení některého zboží o cca 50%, resp. cca 80 %, což je naprosto neúnosné a vymykající se logice. To už není klasické, vývojem či stavem ekonomiky ovlivňovaná tvorba a přizpůsobování cen, ale prachsprosté, trestuhodné a drzé okrádání zákazníků.
      Chtělo by se říct, že obchodníci na zákaznících zkoušejí, kolik toho vydrží. A nutno přiznat, vydrží toho opravdu hodně. Problém je, že na tyto skutečnosti reagují jen tím, že si budou navzájem přitakávat, jak jsou obchodníci TESCA (či jiní) nenažraní, jak zákazníky cenami okrádají, že  chudáci prodavači(čky) navzdory vysokým ziskům obchodu sami pracují za „suché z nosu“ apod. 
    Nějaké stížnosti nebo otevřená kritika je stejně zbytečná, jako tento můj článek. Přesto se domnívám, že je ale důležité nemlčet a tyto nepravosti veřejně kritizovat. Možná se toho  někdy místní politici chytnou (nebo ti nahoře) a budou s tím třeba něco pozitivního dělat. Beru to s rezervou, protože pořád je to jenom „možná“!
Jiří  B a ť a , 13. února 2017