Vlámský kněz v Sýrii: „Mediální zpravodajství o Sýrii je největší mediální lží naší doby“

Vlámský Otec Daniel Maes (78) žije v Sýrii v kláštěře Mar Yakub ze šestého století ve městě Qara, 90kilometrů severně od hlavního města Damašku. Otec Daniel byl svědkem „občanské války“ a podle něj jsou západní zprávy o konfliktu velmi zavádějící. Stručně řečeno: „Američané a jejich spojenci chtějí zemi úplně zničit.“

Redaktor: Jste velmi kritický k mediálnímu pokrytí ohledně Sýrie. Co vás trápí?
Otec Daniel: Myšlenka, že se proti prezidentu Asadovi konala všeobecná vzpoura, je zcela nepravdivá. Byl jsem v Qara od roku 2010 a na vlastní či jsem viděl, jak provokatéři ze zemí mimo Sýrii organizovali protesty proti vládě a  verbovali mladé lidi. Toto bylo filmováno a vysíláno televizí Al-Džazíra k vyvolání dojmu, že se koná povstání. Ve snaze zasít náboženské a etnické nesváry mezi syrský lid byly na sunnitských a  křesťanských komunitách spáchány vraždy. Zatímco podle mých zkušeností byli ve skutečnosti obyvatelé Sýrie velmi jednotní.
Před válkou to byla harmonická země: sekulární stát, ve kterém žily různé náboženské komunity bok po boku v míru. Neexistovala žádná chudoba, vzdělání bylo zdarma a lékařská péče na dobré úrovni. Pouze nebylo možné svobodně vyjadřovat své politické názory, ale o to většina lidí nestarala.
Al-Arabíja: Matka Agnes-Mariam z vašeho kláštera Mar Yakub („Saint Jacob“ -Svatý Jakub) je obviněna z podpory režimu. Má přátele na nejvyšší úrovni.
Otec Daniel:  Matka Agnes-Mariam pomáhá obyvatelům: nedávno otevřela vývařovnu v Aleppu, kde připravuje 5x týdně 25.000 jídel. Podívejte se, je zázrak, že jsme stále na živu. Za to dlužíme armádě Asadovy vlády a Vladimiru Putinovi, protože se rozhodl zasáhnout, když rebelové hrozili převzít moc.
Když se v Qara usadily tisíce teroristů, začali jsme se bát o své životy. Přišli ze států Perského zálivu, Saúdské Arábie, Evropy, Turecka, Libye, bylo tam mnoho Čečenců. Zformovali cizí okupační síly, všechno společně s Al-Káidou a dalšími teroristy. Po zuby ozbrojení Západem a jeho spojenci s úmyslem jednat proti nám, doslova řekli: „tahle země teď patří nám“. Často byli pod vlivem drog, bojovali mezi sebou, večer nahodile stříleli. Museli jsme se na dlouhou dobu schovat do krypty kláštera. Když je syrská armáda zahnala pryč, všichni jsme byli šťastní: syrští občané, protože zahraniční rebely nenáviděli, a my, protože se vrátil mír.
Reportér: Říkáte, že syrská armáda chrání civilisty, přesto existují všechny možné druhy zpráv o válečných zločinech spáchaných Asadovými silami, jako je bombardování barelovými bombami.
Otec Daniel: Vy nevíte, že mediální zpravodajství o Sýrii je největší lží naší doby? Uvádějí o Asadovi čisté nesmysly: ve skutečnosti to byli rebelové, kdo drancoval a zabíjel. Myslíte si, že syrští lidé jsou hloupí? Myslíte si, že tito lidé byli donuceni fandit Asadovi a Putinovi? Jsou to Američané, kdo v tom všem mají prsty, kvůli ropovodům a přírodním zdrojům v tomto regionu a pro záměr škodit Putinovi.
Saúdská Arábie a Katar chtějí v Sýrii založit sunnitský stát, bez svobody náboženství. Proto Asad musí jít. Víte, když se syrská armáda připravovala na bitvu v Aleppu, přišli si ke mě muslimští vojáci pro požehnání. Mezi obyčejnými muslimy a křesťany tady žádný problém není. To jsou ti radikální muslimové, Západem podporovaní rebelové, kteří nás chtějí masakrovat. Oni všichni jsou Al-Káida a IS. Už nejsou k dispozici žádní umírnění rebelové.

Al-Arabíja: Jednou jste zmínil Hillary Clintonovou jako „ďábla ve svěcené vodě“, protože jako ministryně zahraničí úmyslně zhoršila konflikt.
Otec Daniel: Jsem spokojený s Trumpem. Vidí, co chápe každý normální člověk: že by Spojené státy měly přestat podkopávat země, které disponují přírodními zdroji.  Americký pokus zavádět unipolární svět je problémem největším. Trump chápe, že radikální islám je větší hrozbou než Rusko.
Co se budu starat, jestli si občas sundá kalhoty. Pokud Trump praktikuje geopolitiku takovou cestou, jakou slíbil, pak budoucnost vypadá jasně.  Potom bude jeho přístup podobný tomu Putinovu. A doufám, že potom bude řešení i pro Sýrii a vrátí se mír.

Al-Arabíja: Chápete, že vaše analýza je kontroverzní a setká se s množstvím kritiky?
Otec Daniel: Hovořím na základě osobního pozorování. A nikdo mi nemusí věřit, že? Ale jednu věc vím: média mohou buďto přispět k masakru syrského lidu, anebo syrským lidem pomoci tím, že ho budou medializovat.  Bohužel, mezi novináři existuje velké množství sluhů a zbabělců.
Překlad Messin 
Zdroj: http://www.globalresearch.ca/the-media-coverage-on-syria-is-the-biggest-media-lie-of-our-time-interview-with-flemish-priest-in-syria/5571199