Všichni Babišovi muži…

Lubomír Man    
23.2. 2017
Posuzujme ANO podle toho, co říkají jeho ministři, a ne podle toho, co říká On.
Protože jen ti ministři říkají to, co si on co nejupřímněji myslí, co skutečně plánuje, či jak věci domácí i zahraniční posuzuje, protože on sám si věci sporné, nepopulární, či ty, o nichž si není jistý, jak by je veřejnost přijala, do úst a ani do pera nebere. To nechává na svých ministrech a jen jim pak zbývá ona nevděčná role, aby to, co je pro uši našich lidí nejednoznačné a co jim on důvěrně sdělil, vzali do složky, šli s tím na veřejnost a tam jeho myšlenky a názory vyhlásili. 

A že jsou to často věci nejen nejednoznačné, ale též lidem nenáviděné, dokazuje např. fakt, že jeho ministr obrany, taktéž jen názory svého pána z úst vypouštějící, se stal právě pro to, co z nich vypouští, jedním z nejnenáviděnějších a též nejopovrhovanějších politiků, kteří se po našich veřejných kolbištích pohybují.

Nebo máte za to, že by si tento obranný ministr dovolil v každé své druhé větě napadat Rusko, vypouštět z úst úvahy, jakým nebezpečím pro nás tento stát představuje, kdyby pro své slaboduché výpady neměl požehnání či aspoň souhlas svého pána? Nebo se domníváte, že by si on, pouhý ministr obrany, dovolil ze své vlastní vůle vystoupit na bezpečnostní konferenci v Mnichově a proti mínění zde panujícímu uvést, že my Češi jsme už prostě jednou takoví kabrňáci, že do roku 2025 budeme schopni splnit americký požadavek dávat na obranu, čili víceméně na budoucí šrot, dvě procenta českého HDP, což představuje – jak uvádí www.vasevec.cz – více než 103 miliardy kč? A to v situaci, kdy zdrcující většina zemí na zmíněné konferenci přítomna požadavek dvouprocentního výdaje svých HDP na obranu odmítla, a dokonce i pověstný jestřáb a předseda evropské komise Juncker vyhlásil, že Evropa by tlaku USA na zvyšování obranných výdajů podlehnout neměla a měla by své peníze vydávat účelněji?

Anebo si myslíte, že to on, ministr obrany, a nikoliv jeho pán, rozhodl, že to nebude zbrojovka Uherský Brod, která dodá neprůstřelné vesty české armádě, ale že ty vesty, prý lepší, dodají Američané, každou o zhruba 22 000 kč dražší, než by nás stála vesta z Brodu?

Takže obezřetně potěžkávejme váhu strany ANO, a přijmeme-li na jedné straně s povděkem a prohlášení jejího pána, že bez Ruska se dnes žádný evropský problém řešit nedá, všimněme si na straně druhé i toho, co říkají jeho ministři. Protože ti nejsou v podstatě ničím víc než věrnou ozvěnou hlasu svého pána, jak už to v těhle stranách, zrozených z ničeho než z vůle jejich zakladatelů a pak též z velké hromady jejich peněz, bývá.

Lubomír Man