Blbečku, marš do kouta!

Jiří Baťa
17. 3. 2017
Takto reagoval můj učitel z biologie, na žáka, který neuměl látku. V takovém případě jej totiž striktně vyzval (přikázal mu), aby šel „klečet“ do kouta zpytovat svou nevědomost. Tuto vzpomínku jsem si vybavil, když jsem si přečetl vyjádření „inventárního“ zaměstnance Poslanecké sněmovny, pochybného a vlastní vinou zneuznaného „právníka“ ze ZČU pana Marka Bendy. K jeho rigorózní práci se totiž vyjádřil brněnský děkan Zlatuška mj. slovy, že „Na pár řádcích svého výjimečného textu udělal autor tolik chyb, že by si zasloužil poslat zpět do základní školy“. Takže výše vzpomenutá praxe mého učitele je vůči Marku Bendovi více než opodstatněná. Proč to ale zmiňuji?


    V rozhovoru pro Parlamentní Listy.cz se, kromě jiného,  tento podařený právník na otázku Kdo společenské poměry obohacuje a kdo je kazí?  velmi upřímně vyjádřil, že  jsme prošli prapodivným obdobím nejprve antikorupční revoluce  s rozpadem tradičního prostoru pro sdělovací prostředky , zažili jsme revoluci státních zástupců, zažili  jsme mediální revoluci s rozpadem tradičního prostoru pro sdělovací prostředky a s nostalgií se vzpomíná na zlatá devadesátá léta po sametové revoluci, kdy byl jasný cíl.  K tomu lze jen dodat, že „antikorupční“ revoluce se udála bez evidentních výsledků, revoluce státních zástupců byla vyvolána kriminální činností politiků, zasahující až do vlády, mediální revoluce trvá dodnes, protože vytlačit  rozmach internetu a jeho vliv, stejně jako  dopad působení sociálních sítí je nemožné vzhledem k irelevantní informovanosti nevyváženého zpravodajství našich sdělovacích prostředků. Není pochyb o tom, že i Marek Benda rád vzpomíná na léta po sametové revoluci, která jemu i jeho ODS umožnila nevídané počiny, včetně jeho rychlokvašných studií na ZČU.
     V rozhovoru však vynikají jeho „perly“ vyslovené na problém chudoby pracujících a masy lidí, kteří jsou jen krok od tohoto stavu . Je to něco, co podkopává u našich občanů víru v západní orientaci naší země? Mohou za to komunisté, nebo ti, co přišli po nich? ptají se PL.cz. Na toto  téma pan Benda odpověděl, že si nemyslí, že bychom měli u nás extrémně nízké mzdy, spíše hodně nivelizované, tedy že nejsou mezi nimi nějak zvlášť velké rozdíly. No a co se týká počtu lidí, kteří jsou ohrožení chudobou, tak na tom jsme nejlépe v Evropě. To jsou názory pravicového politika, který se víc jak dvacet let úspěšně „rochní“ v politice. Slušně vyjádřeno neví, resp. nemá přehled o tom, jaké mají životní podmínky a jak žijí statisíce lidé v Česku. Podle pana Bendy máme „ mzdy spíše hodně nivelizované “ tedy, že mezi nimi nejsou velké rozdíly. Možná v jeho branži, tedy mezi poslanci ty velké rozdíly opravdu velké nejsou, tam si každý přijde okolo sta tisíc, horší je to u té prosté většiny lidí, kteří nedosáhnou ani na průměrný měsíční mzdu.
     Hodnotit životní úroveň, resp. chudobu občanů podle toho, že většina lidí u nás nestrádá, o čemž prý  svědčí fakt, že máme na jednoho obyvatele „snad“ nejvíce metrů čtverečních nákupních center v Evropě ( o kvalitě a cenách však taktně mlčí) která jsou stále plná zákazníků může vyslovit jen člověk který sám bere kolem sta tisíc! Apropó, není tomu dávno, co si pan Benda stěžoval, že má problém svým platem vyjít a že by potřeboval přidat. Ostatně o tom se také zmiňuje ve své odpovědi když neskromně říká, že „..určitě by bylo hezké, kdybychom všichni měli vyšší platy…!“.
      Přímo na facku je však Bendova odpověď na to, že „komunisté tvrdí, že po listopadu bylo rozkradeno vše, co vybudovali. Co jim na to říci“? Marek Benda má i na tuto otázku odpověď když říká, že „…ta teze o tom, že to, co oni vybudovali, se rozkradlo, je opravdu mimořádně hloupá. Stačí si jen trochu vzpomenout, jak vypadala naše města, obchody, prostě všechno. Ten rozdíl je za těch 28 let markantní. Naše země přece neupadá, ale vzkvétá! Jeho  názory a vyjádření nemůže omluvit ani jeho „nezkušené“ mládí, protože v té „strašné době komunismu“, jak by tato léta jistě nazval, prožil celých jednadvacet let, ve kterých mu jistě neuniklo a tedy musí vědět, že Československá republika  před rokem 1989 dokázala vyvíjet a také vyrábět trysková a dopravní letadla, atomové reaktory, lokomotivy, trolejbusy, autobusy, traktory, motocykly, ale i osobní a nákladní auta, radary, špičkové zbraně, tkalcovské stavy, zemědělské stroje, turbíny, říční a námořní lodě, špičkové sklářské a porcelánové výrobky, vyrábět kvalitní ocel a hutní výrobky, které jsme vyváželi do celého světa, podílet se na výzkumu vesmíru, zdravotnictví atd., atd. Kromě toho jsme byli naprosto soběstační a bez jediné koruny dluhy. Dnes už nevyvíjíme a nevyrábíme (bez závislosti na západním kapitálu) téměř nic a co horší, nepatří nám ani základní prostředek k životu, dar přírody – voda. Rozpadli jsme se, byli jsme podvedeni a prodáni jako ty obyčejné děvky! Je toho  snad pro pana Bendu málo, co nám bylo ukradeno, co bylo vytunelováno, za hubičku rozprodáno do ciziny?
      Pan Benda to však vidí jinak. To, jak on říká, že se změnily města, obchody, prostě všechno, to se průběžně, jak se republika budovala a vyvíjela, měnilo i za komunistů. Žádný  čestný a poctivě pracující člověk přece nemůže popřít, že se Československo od konce II. SV nezměnilo. A měnilo se z roku na rok a samozřejmě že jinak vypadala republika v padesátých letech a jinak v letech osmdesátých. Pan Benda však nemůže říct, že za komunistů bylo také něco dobrého. Kromě toho, ty změněné města, obchody a prostě všechno, jak říká pan Benda, by se jistě a možno říct zákonitě změnily, i kdyby nebylo listopadu 1989. Co by se však proti dnešku nezměnilo by bylo, že by zůstaly podniky, výroba, produkce, zemědělství, školství, zdravotnictví v rukou pracujících občanů! Měli bychom také armádu, která by chránila naše hranice  a naši bezpečnost! A nebyl by nějaký Benda, který vysává tento stát jenom tím, že čtvrt století zahřívá poslaneckou lavici, vymýšlí blbé přílepky do zákonů a  mele takové nesmysly, jak je výše uvedeno.
    To všechno jen potvrzuje fakt, jak strašně mimo současnou realitu tito dlouhodobí „zaměstnanci“ Poslanecké sněmovny žijí. Je totiž nezajímá život občanů, je zajímají vlastní výhody, prospěch, jedním slovem peníze. Všechno co dělají je jenom proto, aby vůbec „něco“ dělali. Bohužel však jejich práce je natolik zbytečná, neproduktivní a neefektivní, až škodí. Už třeba jen těmi blbými (např. Bendovými) řečmi. No řekněte sami, nezasloužil by Benda za takové zhodnocení 28 let jít klečet do kouta? Nebo dát mu tu zmíněnou facku, aby si uvědomil, jaké pitomosti říká?