ČSSD: Sjezd skončil, zapomeňte. Část 2

Radim Valenčík
13. 3. 2017 blog autora

Včera jsem uveřejnil první část příspěvku, ve kterém tvrdím následující: Hlavním problémem současné ČSSD (a tím, co ji bude hodně a hodně stát, co ji srazí na pokraj přežití) je to, že nedokáže pojmenovat příčiny současných problémů (globálních a jejich průmětů do našich podmínek).

Viz: http://radimvalencik.pise.cz/4339-cssd-sjezd-skoncil-zapomente-cast-i.html

Dnes se pokusím zveřejněním materiálů souvisejících se sjezdem ČSSD doložit, že současná širší reprezentace ČSSD (včetně její části, která je v opozici k Sobotkovu vedení) nedokáže, nechce příčiny současných problémů pojmenovat (ani náznakem, ani náznakem náznaku).

Velmi uvítám, když mě někdo upozorní na některé vystoupení na sjezdu či při jeho komentování, které by se pokusilo o pojmenování příčin současných problémů. Já jsem opravdu nic takového nenašel. Ani v Dlouhodobém programu. Ale třeba mi něco uniklo…

Vezmu to postupně ve zkratce. Toto je z rozhovoru Sobotky bezprostředně po zvolení předsedou strany (uveřejňuji jen odpovědi, v plném znění):

Čekal jsem ten sjezd velmi těžký, pro každého sociálnědemokratického premiéra je to na sjezdech soc. dem. velmi složité. Ten mandát je dostatečný pro to, abych se pustil do boje.

Když se podíváte na další premiéry, kteří obhajovali svůj mandát, když byli předsedové vlády, tak jejich mandáty byly ještě výrazně nižší. Dvě třetiny hlasů pokládám za silnou podporu. Je to mandát, se kterým se dá velmi dobře pracovat. Já chci soc. dem. sjednotit.

Já jsem popsal, jak to je. Je potřeba říkat lidem věci narovinu. Do roku 2013 jsme tady měli pravicové vlády, dostaly šanci, dopadlo to naprostou katastrofou. ČSSD si nepřeje, aby se neúspěšná pravice vrátila do vlády. To, z čeho máme obavy, jsou námluvy mezi ANO a ODS. Chci vyzvat občany, kteří se obávají toho, že se pravice vrátí k moci, aby dali hlas sociální demokracii.My jsme schopni po volbách vládu sestavit a pokračovat v sociálně spravedlivé politice.

Není to žádné překvapení (že Zeman bude kandidovat na prezidenta), čekal jsem to. Určitě to přispěje k tomu, že volební kampaň bude atraktivnější. Bez něj by byly prezidentské volby nudnější. Musíme počkat, jací další kandidáti se objeví. Očekávám, že v ČSSD tu debatu otevřeme po sjezdu a budeme hlasovat ve vnitrostranickém referendu.

Viz: https://www.novinky.cz/domaci/431835-nechtel-jsem-prezidentskeho-kandidata-resit-na-sjezdu-rika-sobotka.html

K tomu: Jediný program (viz tučně zvýrazněné) de facto:  

“Jsme menším zlem.” 

– Ten, kdo klesne tak hluboko, že nedokáže říkat nic jiného, je ve skutečnosti tím největším zlem.

Toto je z rozhovoru druhého muže, tj. Chovance, bezprostředně po jeho zvolení prvním místopředsedou (uveřejňuji jen odpovědi, v plném znění):

Můj kolega mi psal, že jsem vyhrál ‚o prsa Jeronýma Tejce‘. Před volbou média psala, že neprojdu, že bude druhé kolo. Beru to tak, že předseda ukázal na svého statutárního místopředsedu podruhé, a Bohuslavu Sobotkovi se to dvakrát povedlo. Byl jsem zvolen a o síle mandátu nemá smysl polemizovat.

Nechtěl bych slova pana premiéra dál komentovat. Dostal jsem méně hlasů, než on, takže ne všichni, kdo volili Bohuslava Sobotku, hlasovali pro mě. Na sjezdu jste viděli, že je určitá vůle po změně, ale zatím je tým kompaktní. Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec jsou první muži ČSSD. Dnes končíme s debatou sami o sobě, zítra o programu, a pak musíme za lidmi.

Být srozumitelná, úderná, odvážná a sdělila veřejnosti jednoduché poselství, co chce dělat. Viděli jste sami, jak dopadla progresivní daň. V komunikaci musíme být efektivnější, to je naše poučení do budoucna.

Bohuslav Sobotka i vedení strany deklarovalo, že bude referendum. I Miloš Zeman řekl, že nestojí o pravou podporu politických stran, chce mít podporu veřejnosti. Myslím, že je velký favorit.

Říkal jsem, že pokud bude referendum, tak že ho podpořím. Můj hlas má. Pokud by to dopadlo tak, že by v referendu nezískal většinu, budu se chovat jako zodpovědný straník a ctít většinový názor.

Viz: https://www.novinky.cz/domaci/431788-chovanec-musime-byt-srozumitelni-uderni-a-odvazni.html

K tomu: Dost hloupá a obehraná písnička. “Musíme být srozumitelní… v komunikaci efektivnější…” – Jak může být někdo srozumitelnější a v komunikaci efektivnější, když se jako čert kříži vyhýbá ze samotné podstaty své role pojmenování příčin současných problémů?! Vždyť je to, slušně řečeno, úplná pakárna…

Tak nechejme promluvit opozici v ČSSD, nejdříve ústy jihočeského hejtmana Zimoly:

“Budu se snažit před volbami chovat v zájmu strany. Ale to neznamená držet ústa a jako stádo jít na porážku. Budu-li vidět, že jdeme na porážku, tak se ozvu. Já říkám, že lepší je být oponentem či kritikem než falešným přítelem,” říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Zimola.

A ještě dodává, že Sobotka teď nese veškerou zodpovědnost za říjnové volby do Poslanecké sněmovny. K politické kultuře všude na světě patří, že předseda – který navíc získá silný mandát, je zodpovědný za výsledek voleb.”

Viz:https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/kdyz-pujdeme-na-porazku-drzet-usta-nebudu-neda-pokoj-hlavni-sobotkuv-rival-28817

K tomu: 

Takže program opozice v ČSSD: Čekat za bukem. To je vůbec nejhorší poselství, které sjezd ČSSD vyslal. Debakl opozice. Nejen politický (nic neprosadila), ale i ideový. Nepřišla s ničím novým, nebyla schopna reflexe toho, proč ČSSD ztrácí a bude ztrácet. Přidala se do řady slepců, kteří vedou slepce.

Přeháním? Tak si poslechněme, co říká (prostřednictvím Facebooku v průběhu sjezdu) další z opozičníků, bývalý jihomoravský hejtman Hašek:

Na 39. sjezdu ČSSD v Brně jsem dnes večer vystoupil s následujícími tezemi:

A) v říjnu čeká ČSSD zásadní bitva, nejdůležitější od listopadu 1989, musíme řešit následující:

1) odcházejí nám vlastní členové (2 tisice za 2 roky) – to musíme zastavit a změnit

2) ztrácíme vlastní tradiční voliče (viz podzim 2016) – to musíme zastavit a dát jim důvod se vrátit k podpoře ČSSD

3) lidé nám přestali rozumět a nespojují si s námi pozitivní očekávání, to nám vzal marketink ANO a my to musíme do října změnit.

B) vedle návratu ztracené důvěry lidí si musí ČSSD vybojovat zpět respekt politických partnerů i soupeřů. Nikdo z nich se nesmí ČSSD bezdůvodně smát do tváře, nikdo si nesmí dovolit hanit a okopávat soc. dem. premiéra zejména z členů jeho vlády

C) abychom zvládli budoucnost, uzavřeme vnitrostratnickou minulost (prezidentská volba 2003, povolební situace 2013) – využijme potenciál cele sociální demokracie, nejen jedné její části, naše pluralita není známka slabosti,ale naopak toto nemohou nabídnout marketinkové strany založené na jejich majitelích a miliardách

D) najdeme odvahu a nabídneme podanou ruku prezidentovi republiky,který vzešel z ČSSD,byl našim předsedou a úspěšným premiérem, s ním potřebujeme do října i po říjnu spolupráci a komunikaci, levicový prezident je našim partnerem,nikoliv majitel firmy s hazardem

E) ČR hrozí změna standardní politické soutěže (voleb) na boj se zázemím obrovského podnikatelského subjektu, proto reagujme poctivým pokusem o to stát se hegemonem integrující se české levice a levého středu a jejich myšlenkového potenciálu, abychom mohli zužitkovat hlasy levicových a levostředových voličů v ČR v budoucnu ke vzniku moderní levicové či levostředové vlády – vzorem nám může být Slovensko a postup Roberta Fica a SMERU, který “vyluxoval” levicový a levostředový prostor a dosáhl na voličskou podporu přesahující 30 %, tento proces bude přirozeně trvat několik let .

Zároveň jsem poděkoval za 8 let práce bývalým hejtmanům, krajským radním a zastupitelům za ČSSD ve všech krajích ČR. Zakončil jsem dvěma citáty TGM, který se dnes stal hojně citovaným na sjezdu v Brně – demokracie je diskuse (a ČSSD se nesmí žádné debaty bát) a nebát se a nekrást (třeba jako vzkaz těm, kteří neustále tvrdí, že “všeci tuna kradnů”).

Viz: https://www.facebook.com/michal.hasek.7/posts/10209131414863628?comment_id=10209136569072480¬if_t=feed_comment_reply¬if_id=1489227543370649

K tomu:

Bezprostředně jsem na to na Facebooku reagoval takto:

“Pěkné, ale mimo, Michale. Lidé ČSSD nevěří právě proto, že v této straně (personifikované Sobotkou) vidí “slouhu slouhů globální moci”. A budou ji jako takovou vidět, dokud strana (ve svém programu či závazným vyjádřením své reprezentace) nedokáže jasně a srozumitelně pojmenovat SKUTEČNÉ PŘĺČINY SOUČASNÝCH (RYCHLE SE HROMADĺCĺCH) PROBLÉMŮ – GLOBÁLNĺCH I JEJICH LOKÁLNĺCH PRŮMĚTŮ DO NAŠICH PODMĺNEK, návazně, resp. teprve na základě toho pak ukázat cestu jejich řešení. Podívej se na všechny projevy na sjezdu, jak se právě tomuto celé reprezentace ČSSD vyhýbá. Ale pokud chce ČSSD přežít, nebude se tomu moci vyhnout. Proto i Tejcův pokus o “rebelství” skončil fiaskem.

http://radimvalencik.pise.cz/4325-sjezd-cssd-logo-a-anamneza.html“—–

Asi k tomu není co dodat. Snad jen to, že ztráta důvěry členů i voličů určitě není jen ve “špatném marketingu”. Dívat se na řadové členy a normální voliče ČSSD, jako na toho, kdo se orientuje jen podle toho, jaký je mu nabídnut “marketing”, to je tak strašně nadutý, tak pohrdlivý vztah k lidem, že se mi to ani nechce komentovat. To je právě ten papalášský pohled shora, který se vyvinul z považování za normální toho, co normální není (a není důležité, že od člověka, který je v opozici k Sobotkovu vedení), že se mi to ani nechce komentovat.

(Pokračování)



Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4340-cssd-sjezd-skoncil-zapomente-cast-2.html