Gavrilov vysvětlil cíle útoku na Rosgvardiju v Čečensku

26. 3. 2017    zdroj
Ve čtvrtek byl proveden vyzývavý útok na vojenskou jednotku Rosgvardii, při němž bylo šest vojáků zabito a tři byli zraněni. Všichni útočníci byli zničeni, prokuratura provádí šetření okolností incidentu. Novináři se také snaží zorientovat, jak se taková událost mohla v dnešním Rusku stát a jaké signály by si měla společnost uvědomit. Je terorismus zase blízko?


Tuto otázku korespondent televizního kanálu Cargrad adresoval předsedovi výboru Státní dumy pro občanská sdružení a náboženské organizace Sergeji Gavrilovi.

Chtěli zjistit účinnost Rosgvardii

“Útok na Rosgvardiju v Čečensku je velmi znepokojující, podle mého názoru to je událost, která vyžaduje pečlivou analýzu a systémovou odpověď. Ne nutně okamžitou, ale systémovou, řekl Gavrilov. Vidím jej v jedné rovině s útoky na Dagestán, na Nalčik, protože to není pokus o výbuch ve vládní budově, není to pokus o odpálení kontrolního stanoviště, jedná se o pokus zaútočit na pravidelnou jednotku, na ruský stát”.

“Nezáleží na tom, zda se jedná o útok s cílem získat zbraně, střelivo a tak dále, je to pokus o rozpoutání kampaně zastrašování”, zdůraznil poslanec.

“V každém případě chápeme, že to vyžaduje velmi pečlivé vyšetření. Je zřejmé, že teroristé se střetli s připravenou jednotkou. Je možné, že chtěli zjistit, jak efektivní je nový institut RF – Rosgvardija”, soudí poslanec.

Podle Gavrilova byla reakce účinná, adekvátní, odpověď byla okamžitá a prokázala vysokou úroveň bojové přípravenosti našich vojáků.

Snaží se pomstít za Sýrii

Sergej Gavrilov se domnívá, že tento útok je nutno posuzovat v “šokovém” kontextu: “Samozřejmě, teroristé usilovali o dosažení maximálního efektu. Zejména v případě úspěchu svého pokusu. Domnívám se, že to je odpověď na úspěchy Ruska v Sýrii”.

Připomněl, že při nedávném setkání s prezidentem Asadem, vedením státu a hlavami různých, včetně silových, rezortů v Sýrii se ruští poslanci dozvěděli, že po úspěších ruské koalice při osvobození Aleppa a Palmýry se teroristé rozhodli pomstít se podle svého.

“V rámci přípravy útoku na Deir ez-Zor se teroristé, ne bez pomoci mezinárodní internacionály a jejích spojenců na Blízkém východě, zejména v zemích Perského zálivu, možná i za oceánem, budou snažit přenést akce zastrašování do Ruska. Ale s největší pravděpodobností nikoli proti civilnímu obyvatelstvu, to je obvykle druhý cíl, ale vůči silovým strukturám”, řekl Gavrilov Cargradu.

Protože na silových strukturách jako je Rosgvardija spočívá základ vnitřní bezpečnost naší země, vysvětlil.

“Samozřejmě, je to zcela zřetelná odpověď na úspěchy Ruska, je to odpověď na krizi DAEŠ na Blízkém východě a je to nevyhnutelný důsledek toho, co nám bylo řečeno našimi syrskými kolegy. Po vnějším potlačení DAEŠ v Iráku a Sýrii budou teroristé odcházet do lesů, budou odcházet do ilegality, do spících buněk a chtějí přenést svou činnost na území Ruska a Číny”, poznamenal Gavrilov.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová