Intercept: Demokratům se vymyká „ruský“ skandál s Trumpem z rukou!

kou
17.březen 2017 První zprávy
Vřava obklopující údajné vazby Trumpa s Ruskem dosáhla v USA úrovně, že dokonce i demokraté se snaží jimi rozpoutané vášně zchladit, protože vědí, že nemají žádný důkaz.
Píše to na internetových stránkách Interceptu novinář Glenn Greenwald.

Téma Trumpových údajných vazeb s Ruskem se stalo pro demokraty posedlostí. Změnili se na konspirační teoretiky, kteří ve vyvrácení svých nepříčetných teorií vidí jejich další potvrzení, napsal autor. Kvůli tomu má strana nový problém – mediální postavy různého kalibru včetně otevřených šarlatánů, úspěšně šíří nejneuvěřitelnější a neopodstatněné konspirační teorie pro osobní zisk. Výsledkem je, že miliony příznivců demokratů po celé zemi pevně věří v existenci „tajné dohody” mezi Trumpem a Ruskem, a jen se čeká na den, kdy bude nalezena nezvratný důkaz a Trump bude muset odejít – a pevně věří, že se tento den nakonec dostaví, uvedl Intercept.

Ovšem mnoho vysoce postavených demokratů projevuje obavy, že příliš rozdmýchali očekávání voličů, takže nyní vynakládají všechny síly ve snaze uklidnit masy, poukazuje Greenwald. Názorný příklad – bývalý zástupce vedoucího CIA Michael Morell, který nejen otevřeně podporoval Clintonovou v tisku, ale také byl prvním z vysoce postavených činitelů, který otevřeně obvinil Trumpa z neloajálnosti, říkal, že Putin ho využívá jako „bezděčného agenta Ruské federace”. Ale 15.března Morell veřejně vyjádřil pochybnost, že by členové Trumpva týmu Trump byli spojeny s Ruskem, a označil zvěsti „kouřem bez ohně”. Podobně se vyslovil i James Clapper z NSA.

Greenwal přitom upozorňuje, že šílenství okolo „ruských spojení“ dosahuje vrcholu: Právě tento týden Centrum pro americký pokrok vydalo zprávu a jazykem zrady oznámilo existenci „páté kolony” v USA, která slouží Rusku, zatímco John McCain na to, že si jeho kolega Rand Paul dovolil vyjádřit pochybnosti o moudrosti NATO dále se rozšiřovat o Černou Horu, ihned oznámil: „Paul pracuje pro Vladimira Putina!”.

Demokraté ze senátního výboru pro rozvědku, který je přímo zapojen do vyšetřování, řekli novinářům Buzzfeed, že se obávají reakce příznivců strany, pokud se jim nepodaří nalézt žádné důkazy – a zdá se, že začínají tušit, že tomu tak bude, míní Greenwald. Jeden z demokratů už vyslovil obavu, že v případě, že se „kompromitující materiály” na Trumpa nepodaří potvrdit důkazy, bude se Senát zabývat samotným vyšetřováním jako pokusem očernit prezidenta.

Vzhledem k rozsahu skandálu týkající se „spojení” Donalda Trumpa s Ruskem, je nezbytné jasně stanovit hranici mezi skutečností a těmito fantaziemi, kterými média a demokratičtí předáci krmili své příznivce posledních šest měsíců, uzavřel Greenwald.

– – –

Související:
DB: Vzteklý McCain obvinil svého kolegu, že „pracuje pro Putina“!

 
kou, prvnizpravy.cz, theintercept.com