Jak je to tedy vlastně s propagandou ??

J. Loudil
27. 3. 2017
za časů reálného socialismu před rokem 1989 jsem při získávání informací o  vývoji ve světě i doma postupoval takto : V 19.00 hod. jsem si vyslechl zprávy ČT, hlásící denně jen samé úspěchy socialistického tábora vedeného SSSR a pak jsem ve 20.00 na rádiu vyladil Hlas Ameriky , Londýn nebo Svobodnou Evropu. Občas jsem si vyladil také české vysílání Rozhlasu Peking nebo Rádia Tirana z Albánie. Tak jsem měl slušný přehled o  názorech “kapitalistů” z Washingtonu, komunistů z Moskvy i maoistů z Pekingu. Hezky jsem si to pak v hlavě “přebral” (úplnou pravdu totiž ani tehdá neříkal nikdo !!!) a byl jsem spokojený.


Tehdá nám komunisté říkali, že plnou pravdu slyšíme ve zprávách jen od nich a vysílání – “štvavých vysílačů Západu”- k nám šíří jen dezinformace, lži a kapitalistickou propagandu. A proto také komunisté pilně stavěli rušičky signálů Svobodné Evropy , Hlasu Ameriky apod. To abychom prý v “socialistickém táboře” – nepodléhali cizím dezinformacím a propagandě.

Uběhlo jen pár let a  “ejhle” !! vyslání ruské televize je rušeno a zakázáno v Pobaltí, na Ukrajině , v Polsku. U nás i jinde vznikají různé “speciální týmy” , jejichž cílem je – “zastavit šíření” cizí /tedy hlavně ruské/ propagandy. Pozoruhodné !! Staré časy se vrátily! Dnes zase nikoli už naši socialističtí, nýbrž kapitalističtí vůdci z Prahy a Washingtonu, nám občanům tvrdí, že plnou pravdu se dozvídáme jen z jejich zpráv mainstreamových médií jako je ČT či ČRo. A naopak státy jako Rusko, Čína, Irán, Sýrie, atd.atd. našim občanům servírují jenom samé lži, dezinformace a – “ruskou propagandu”.

P.S. Zajímavé !! Naši dnešní vládcové mají úplně stejný strach z té “cizí propagandy” , jako měli vládcové : Stalin, Chruščov, Brežněv, Černěnko , Gottwald či Husák. Že můžeme někdy klesnout v časech demokracie na úroveň totalitních režimů za časů Brežněva či Husáka, to by mne tedy nenapadlo.

Takže pánové -“hurá ” – do stavění rušiček signálů ruské televize i rozhlasu, a kde se nedá rušit, tak rovnou vysílání zakázat. Můj děda za nacistického protektorátu Bohmen und Mahren vždy v noci ,v pečlivě uzamčeném domě, se staženými roletami a ještě s dekou přehozenou přes hlavu poslouchal Londýn či Moskvu. Hrozily totiž obří tresty. Počítám, že už brzy dopadneme všichni jako za PROTEKTORÁTU 1939-45. Za poslech cizího, hlavně ruského rozhlasu a televize, se bude zřejmě opět chodit do vězení , minimálně vás jako nespolehlivou osobu vyhodí z práce ve státních službách. Koneckonců : “Dějiny se opakují”.