Kosovo se opět pokouší přivlastnit srbský majetek

Marko Džurič

18. 3. 2017  balkaninsightmessin
 
Kosovští Albánci vymysleli další plán jak ukrást nemovitý majetek registrovaný na Srbsko, Jugoslávii, či starou autonomní oblast Kosovo.
Všechen takto registrovaný majetek chtějí na katastrálním úřadě jednoduše přepsat na nyní nezávislé Kosovo.

Premiér Isa Mustafa řekl 1. března, že je katastrální úřad Kosova povinen registrovat majetek v souladu s kosovskými postupy a neprodleně.

Toto rozhodnutí ihned odmítl šéf srbského vládního úřadu pro Kosovo, Marko Djurič, který ho zároveň označil za nezákonné.

Djurič řekl, že na příštím zasedání požádá srbskou vládu o zrušení

„protiprávního, protiústavního a nezákonného rozhodnutí prozatímních institucí samosprávy v Prištině a separatistického vedení, stejně jako to udělal v případě dolů Trepča.“

V říjnu 2016 Srbsko vystoupilo Srbsko s kritikou a řeklo, že bude ignorovat rozhodnutí kosovské vlády dostat pod svou kontrolu důležitý důlní komplex Trepča. Kosovská vláda tak tehdy učinila navzdory pokračujícímu sporu se Srbskem ohledně vlastnictví a práv.

Djurič také vyzval k reakci mezinárodní společenství a dodal, že Kosovo nic nekonzultovalo ani se Srbskem, ani se zahraničími vládami a pouze „tiše/bázlivě vydalo rozhodnutí na internetových stránkách kosovské vlády.“

Premiér Mustafa se naopak nechal slyšet, že toto rozhodnutí je pro Kosovo velmi důležité.

Rozhodnutí se vztahuje na nemovitosti administrativy, armády a dalších bývalých sociálně-politických organizací SFRJ, Republiky Jugoslávie, Socialistické republiky Srbsko a Socialistické autonomní oblasti Kosovo (za éry Jugoslávie).

K problému se vyjádřil i srbský ministr práce Alexander Vulin, který má na starost také záležitosti veteránů. Podle něj si Priština uvědomila, že její jednání v Bruselu nikam nevedou a dostala strach z rostoucí síly srbské komunity v Kosovu a vlastní srbské pozice tamtéž.

„Politika Prištiny se měří podle toho, jak moc zlého působí srbskému lidu,“ řekl.

V samotném Srbsku mezitím opoziční Demokratická strana Srbska obvinila z opatření vládu v Bělehradu, která dala kosovské vládě důležitá data z katastru nemovitostí.

Organizace zvaná Serbian Restitution Network vyzvala bělehradskou vládu k odporu proti „uchvatitelům (srbského) státního majetku.“

Srbský vicepremiér pro kosovské Srby Branimir Stojanovič mezitím řekl, že srbští zástupci v Kosovu nebyli o sporném rozhodnutí informováni a dozvěděli se to pouze „neoficiální cestou.“

„Není to poprvé, co nechtějí, abychom to viděli, prostě nám to nedali“, stěžoval si Stojanovič.

 – – –

Zdroj: http://www.balkaninsight.com/en/article/kosovo-s-decision-sparks-new-belgrade-pristina-tension-03-15-2017