Ledy se hnuly … USA: Asad nemusí odejít

31. 3. 2017    zdroj
Stálá zástupkyně USA při OSN Nikki Haleyová prohlásila, že rezignace legitimního prezidenta Syrské arabské republiky Bašára Asada už není pro USA prioritou, pokud jde o situaci v Sýrii. 30. března to oznámila agentura Reuters.


“Naším prioritním cílem již není odstranění Asada. Naší prioritou je opravdu pochopit, co je potřeba dělat, s kým musíme pracovat, aby se změnil život syrského lidu”, řekla Haleyová.

Zdůraznila, že administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa nemá v úmyslu soustředit se na postavu Bašára Asada.

Připomeňme, že předchozí administrativa USA Baracka Husseina Obamy, která vlastně válku v Sýrii začala, neustále opakovala, že “Asad musí odejít”.

Obama si byl se svým týmem dobře vědom toho, že s odchodem Asada padne sekulární Sýrie a že na území tohoto blízkovýchodního státu vznikne mocná teroristická enkláva, která zcela destabilizuje Blízký východ. Protože Obama usiloval právě o tuto katastrofickou destabilizaci, Washington neustále požadoval Asadův odchod.

Jakýkoli pokus o zahájení mezinárodních jednání o Sýrii narážel právě na to, že “Asad musí odejít”. Prakticky to znamenalo, že USA a jejich satelity, kteří to v Sýrii zavařily, se nechystaly konflikt vyřešit, ale pracovaly na jeho rozšíření.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová