Na Ukrajině to právě tak začínalo: v běloruských lesích byli nalezeni partyzáni. BELTA: zadržení běloruští radikálové očekávali podporu z Ukrajiny

25. 3. 2017   zdrojzdroj
“Není kouře bez ohně”, je přesvědčen zástupce ředitele Ústavu SNS Vladimír Žarichin. Znepokojující zprávy přicházejí v posledních dnech z Běloruska. Prezident republiky za dobu svého prezidentství “nepamatuje noc, kdy by proběhlo pět závažných údálostí”. Na území republiky, oznámil Lukašenko, se snaží prodrat nějací provokatéři. Bylo zadrženo “několik desítek” bojovníků, kteří se “školili v táborech se zbraněmi”. A jeden z táborů byl v samotném Bělorusku. Co je to za “partyzány” a jaký je jejich cíl? Na otázky MK ​​(Moskovskij komsomolec) odpovídá náměstek ředitele Ústavu SNS Vladimír Žarichin.


“Někdo připustil, že Bělorusko je zralé na barevnou revoluci”, hořekuje Lukašenko. Tento “někdo” jsou v jeho podání západní organizace, které financují běloruskou “pátou kolonu” a které “potřebují rvačku, krev”. Představitelé běloruské opozice, kteří komentují situaci, zase vyzývají, aby se nevěřilo Lukašenkovým nočním můrám. V jejich verzi jde s největší pravděpodobností o zvláštní operaci běloruských speciálních služeb s dosud nejasnými cíli. Ale opozice předpokládá to nejhorší: vláda si připravuje půdu pro začišťování.

Vladimíre Leonidoviči, ke které verzi se kloníte vy?

Myslím, že není kouře bez ohně. Před tím Lukašenko nikdy nemluvil o tom, že jeho nepřátelé mají v zemi ozbrojené oddíly. Zástupce opozice je možné pochopit: bojí se, možná ne bezdůvodně, že by mohli být obviněni ze spojení s těmito skupinami. Verze opozice zní hezky. Ale příklad jiných zemí, v první řadě sousední Ukrajiny, hovoří o tom, že Lukašenkova slova se mohou zakládat na pravdě. Vzhledem k tomu, že na Ukrajině to všechno právě tak začínalo: připravovaly se ozbrojené skupiny, školily se.

Budeme-li předpokládat, že informace je hodnověrná, jaký může být scénář sil, které stojí za bojovníky? S čím se počítá?

Tento scénář jsme viděli na kyjevském Majdanu. Stavění stanů, dodání protestním akcím trvalé povahy. Plus provokace. Na Ukrajině nebylo přece stále ještě vyšetřeno, určeno, kdo vlastně střílel, kdo zabil tu takzvanou “nebeskou setninu”. Ale nemusím připomínat jen nedávné události na Ukrajině. Mohu připomenout i dobře známé události před 20-ti lety v Srbsku. To znamená, že se pracuje šablonovitě. A často přinášejí tyto stereotypní postupy své ovoce. Zejména v těch okamžicích, kdy si vláda v té či oné zemi začíná zahrávat se Západem a není proto připravena, dokonce ani čistě psychologicky, k rozhodnému potlačení protiústavní činnosti. A Lukašenko právě tuto hru začal.

S ohledem na načasování se zdá, že jde o 25. března, kdy běloruská opozice již tradičně slaví Den svobody.

Je zřejmé, že ano.

Ale zdá se, že všichni provokatéři byli zneškodněni …

Ale co když ne všichni?

Takže na uvolnění se je pro Alexandra Grigorjeviče brzy?

Myslím, že by se neměl uvolňovat. I když risknu si předpokládat, že 25. března vyjde do ulic podstatně méně lidí, než očekává opozice. Lukašenko přece jen vyhlásil moratorium na uplatňování zákona o nezaměstnaných a ve značné míře zmírnil ostrou nespokojenost veřejnosti.

Takže revoluce nebude?

Zatím ne.

BELTA: zadržení běloruští radikálové očekávali podporu z Ukrajiny

Běloruská KGB zadržela 26 lidí, včetně profesionálních bojovníků, kteří plánovali použití zbraní při masových akcích, připravovaných v zemi na 25. března. Jak informuje agentura BELTA, v rezortu bylo sděleno, že k účasti na nepokojích se měli připojit i ukrajinští nacionalisté.

Při prohlídkách byla nalezena symbolika ukrajinského praporu Azov a UNA-UNSO.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová