Není ministr jako ministr: Ministr Chovanec nám dodává světovosti

Jiří Jírovec
22. 3. 2017
V roce 1968 byl ministrem vnitra Josef Pavel. Byl to komunista, ale současně dost moudrý na to, aby vyhlásil, že jeho ministerstvo nebude nadále brát v úvahu anonymní dopisy. Jan Werich to tehdy oznámil jako světodějnou událost: Pavel prý byl jediný ministr v historii, který to kdy svým občanům řekl. Zapomenut je rok 1968. „Mršina socialismu“ se tehdy málem obrodila, jak se později děsil básník Jiří Dědeček v písni “Přišli včas”.


S dědictvím minulosti, byť vypadalo mravně, se teď veřejně vyrovnal nepříliš skrupulózní Pavlův následník Chovanec. Pověřil totiž policejního ředitele a Generální inspekci bezpečnostních sborů prošetřením anonymního e-mailu, který směřuje na jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD).

“V anonymním e-mailu stojí, že jihočeský hejtman pro komunikaci ohledně aktivit spojených s ovlivňováním tendrů na krajské silnice užívá soukromou poštovní schránku. Do ní mu podle anonymu přišla s pětidenním předstihem i informace o chystaném zásahu policie ve firmě Technická správa komunikací.” ZDE.

Na celé věci je zajímavé to, že anonym odrovnává svědka lánské schůzky, který může rozmazávat máslo na Chovancově hlavě.

Celá věc naznačuje, že Sobotkovi a jeho grupě není žádný prostředek cizí, když jde o to, jak se zbavit nepříjemného opozičníka. Do voleb musí jít strana se silným vůdcem a jednotná.

Je zajímavé, že se již i k nám dostala obvinění, že ten který politik používá soukromou schránku pro nepatřičné účely. Možná nám ke světovosti pomáhají američtí poradci na PR.

Lze dodat, že z toho čouhá politika jako sláma z bot. Současný vnitropolitický trend přece žádá, aby se sprostý podezřelý vzdal funkce, prošel očistou a pak se v liliovém stavu vrátil.