Porošenko přiznal, že kvůli radikálům ztratil Donbas

Vladislav Vorobjov

21. 3. 2017      zdroj
Prezident Ukrajiny Petr Porošenko byl v pondělí demonstrativně mírumilovný a výrazně krotký. Nejenže připustil, že ztratil Donbas, ale začal také veřejně hovořit o reanimaci a onom světě. Že by přemýšlel o věčnosti?


Na zasedání rady regionů Porošenko prohlásil: “V důsledku blokády ztratila Ukrajina poslední sféru vlivu v této oblasti (DLR a LLR, pozn. RG)”. A zopakoval, možná pro ty, kteří si mysleli, že se prezident přeřekl: “V důsledku blokády ztratila Ukrajina vliv na svém vlastním území”.

“Zároveň byl zasazen úder domácí energetice, hutnictví a rozpočtu”, dodal.

Porošenko je ale přesvědčen, že, nehledě na cokoli, se ekonomika Ukrajiny “postavila na nohy”. I když připustil, že dříve byla “na pokraji onoho světa”. “Chcete-li vytvořit analogii v oblasti zdravotnictví, ekonomická situace vypadá asi takhle … Byli jsme již na pokraji onoho světa, dostali jsme se do reanimace a přežili jsme, strávili jsme určitý čas na jednotce intenzivní péče a postavili jsme se na nohy. Byli jsme propuštěni a nyní nejen že se uzdravujeme, ale plní síly a energie budeme žít dlouho a šťastně, citovala Porošenka agentura RIA Novosti .

Ukrajinský prezident zároveň uznal, že chápe, jak zvláštně zní pro mnoho Ukrajinců jeho závěry o “přežití” ukrajinské ekonomiky. Porošenko zvlášť zdůraznil, že dosažené “výsledky” ještě nevedly k tomu, aby to pocítilo obyvatelstvo.

Á propos

Kromě toho se ukrajinský prezident vyslovil proti předčasným volbám. “Upřímně respektuji volby, včetně předčasných. Byl jsem to já, kdo je inicioval, když to bylo třeba”, řekl v pondělí. Nicméně, shrnul Porošenko, předčasné volby by pozastavily “nejméně na rok všechny reformy” a složení nové Rady by bylo tak roztříštěné, že “by nebyla žádná naděje na vytvoření koalice”. Cožpak skutečné reformy na Ukrajině již odstartovaly? Cožpak tvrzení “o ekonomice, která přežila” není dalším pokusem Porošenka vydávat přání za skutečnost?

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová