Smrt kardinála Vlka: Padla tvrdá slova kvůli církevním restitucím. Nešlo ani tak o Zemana

21. 3. 2017 ParlamentníListy

„Kardinál Vlk navždy zůstane pro velkou část národa významnou morální autoritou. Možná je lépe, že se prezident Zeman pohřbu nezúčastní,“ sdělila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová v anketě ParlamentnichListů.cz o prezidentově neúčasti (pošle jen věnec) na kardinálově pohřbu. 


V sobotu ve věku 84 let zemřel kardinál Miloslav Vlk. V letech 1991 až 2010 působil jako 35. arcibiskup pražský a 23. primas český (což je čestný titul vyjadřující přednostní postavení mezi českými biskupy). Jeho pohřeb se uskuteční v sobotu 25. března v 11 hodin v Chrámu svatého Víta.

Podle vyjádření mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezident Miloš Zeman pohřbu kardinála Vlka nezúčastní. Pouze zašle na pohřeb smuteční věnec prezidenta republiky. Kardinál v minulosti prezidenta několikrát kritizoval. Například kvůli dohodě o majetkovém vyrovnání mezi Hradem a katolickou církví či kvůli (ne)vyznamenání strýce ministra kultury Hermana Jiřího Bradyho. 

„Je to rozhodnutí pana prezidenta. Celkem mě nepřekvapuje. Vypovídá nejvíce o něm samotném a o jeho ‚moudrém‘ nadhledu,“ upozornil místopředseda ODS Martin Kupka.

V podobném duchu vystupují v anketě ParlamentníchListů další představitelé českých pravicových stran, tedy těch, které se spolu se zesnulým kardinálem aktivně podíleli na převedení státního majetku do vlastnictví římské sekty čili církve katolické. Své proti prezidentovi si řekl i žurnalistický exot z Reflexu Jiří X. Doležal, lidovec Zdechovský, TOP myslitelka Helena Langšádlová a za ODS už citovaný místopředseda Martin Kupka. Samozřejmě že zticha nemohl zůstat ani obhroublý TOP-předseda a bývalý nejlepší ministr financí Miroslav Kalousek. Od všech to prezident schytal. Přihlouple, ostatně jako téměř vždy, reagoval i sociální demokrat Libor Rouček. (Celá anketa ZDE)

Proti nim kontroval sociální demokrat Jaromír Bašta: „Dle mého názoru je to dostatečné. Česká republika je stále ještě sekulárním státem“. Téměř stejnými slovy reagoval i sociálně demokratický poslanec Antonín Seďa a dodal: „Je to rozhodnutí pana prezidenta. Protože neznám pracovní program Miloše Zemana, nemohu se k danému rozhodnutí více vyjádřit.“

Co slibovaná odluka církve od státu

„Stále je slibována odluka státu a církve, ale zatím pouze platíme katolické církvi peníze a žádná odluka ani nezačala. Odluka znamená, že katolická církev nebude mít z hlediska státu žádné výsadní postavení. Není tedy žádný důvod, aby byli katoličtí představitelé zváni například na oslavy státních svátků (viz Dominik Duka jako jediný církevní představitel vloni 28.10. na oslavách na Vítkově nebo při otevření tunelu Blanka). A naopak státní představitelé by neměli asistovat při církevních akcích.,“ domnívá se člen předsednictva Svobodných Jiří Payne. „Prezident státu, kde má být odluka státu a církví, stejně jako další politikové, by měli mít protokolárně velmi nedoporučeno zúčastňovat se jakýchkoli církevních událostí (včetně pohřbů církevních představitelů), jako představitelé státu, protože tím narušují náboženskou neutralitu státu. Pokud byli Miloš Zeman a Miloslav Vlk blízcí osobní přátelé, jistě by se slušelo, aby jeho pohřeb navštívil jako soukromá osoba,“ doplnil.

Poznámka Nové republiky:  Nenavštíví ani jako soukromá osoba. Přátelé nebyli.

ParlamentníListy se neptaly Okamury, Babiše, Zelených či Pirátů. Škoda, blíží se volby a jejich názor by nás docela zajímal.