Záchranář Blair: Bývalý britský premiér Tony Blair si našel novou práci. Bude zachraňovat liberální demokracii a globalizaci

19. 3. 2017     zdroj
Bývalý britský premiér Tony Blair (Labouristická strana) se rozhodl vytvořit Ústav globálních změn pro boj proti populismu v Evropě. 18. března to oznámil britský list The Guardian. Uvádí se, že Blair vidí své další dítě nejen jako nové vědecko-výzkumné centrum, ale také jako “novou politickou platformu pro vyplnění mezer v politice”.


Bývalý premiér prohlásil, že cílem ústavu je zajišťovat “nejlepším” světovým politikům strategie a politické orientace pro boj proti populismu, který v Evropě sílí kvůli kulturním a ekonomickým protestům proti dopadům globalizace.

Blair konstatoval, že v různých evropských zemích vzniká lhostejnost k liberální demokracii. “Jsou to velmi znepokojující trendy, například ve Francii nejméně třetina mladých lidí prohlašuje, že pochybuje o tom, že demokracie je nejlepší forma vlády”, řekl politik.

Jako příklad uvedl také Nizozemsko, kde populismus nevyhrál, ale má významný vliv a “deformuje dialog”. Nizozemským populismem Blair rozumí nizozemskou Stranu pro svobodu Geerta Wilderse, která vykázala druhý nejlepší výsledek v parlamentních volbách, jež v zemi právě proběhly.

Blair zdůraznil, že založil svůj Ústav globálních změn, protože zažívá “pocit naléhavosti”. Okamžitě vysvětlil, že tento think tank není nějaký zárodek nové politické strany ve Velké Británii nebo jeho osobní návrat na politickou scénu.