Bundeswehr se nebude účastnit úderů USA na Sýrii

Vjačeslav Filippov
10. 4. 2017 zdroj
Němečtí vojenští odborníci jsou v operaci západní koalice proti DAEŠ zapojeni do utváření posádek pro letouny radarové rozvědky AWACS. Německé ozbrojené síly (Bundeswehr) se nebudou účastnit případných dalších úderů USA na pozice syrské vládní armády. Prohlásila to ministryně obrany Německa Ul
rsua von der Leyenová ve vysílání rozhlasové stanice SWR.

Hlava ministerstva obrany zdůraznila, že Bundeswehr má za úkol provádět během boje západní koalice proti teroristické skupině DAEŠ (skupina DAEŠ je v Rusku zakázaná) průzkum. “A já zdůrazňuji, v boji proti DAEŠ. To je naprosto jasný mandát, v jeho rámci budeme působit”, řekla.

Von der Leyenová zdůraznila, že tento úkol nemá nic společného s otázkou použití chemických zbraní v Sýrii a činností prezidenta Bašára Asada.

Němečtí vojenští odborníci jsou v operaci západní koalice proti DAEŠ zapojeni do utváření posádek pro letouny radarové rozvědky AWACS NATO. Berlín poskytuje také podporu šesti průzkumným letounům Tornado, které jsou umístěny na základně aliance Incirlik v Turecku. Instruktoři Bundeswehru školí irácké Kurdy.

Pracovníci Ozbrojených sil SRN jsou také přítomni ve štábech koalice.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová