Hyperzvukový Zirkon: vážný problém pro americké námořnictvo

Napsal/přeložil: ea24
18.4. 2017   Eurasia 24
Ruská protilodní hyperzvuková řízená střela Zirkon, která se už zanedlouho dostane do výzbroje námořních sil RF, bude znamenat vážný problém pro americké útočné svazy s letadlovými loděmi.„Úloha amerických letadlových nosičů při námořní konfrontaci bude výrazně oslabena ve prospěch našich těžkých atomových křižníků, které se plánuje vyzbrojit těmito raketami,“ řekl prezident ruské Akademie geopolitických problémů Konstantin Sivkov. Zdůraznil, že Zirkon je schopen překonat systémy protiraketové obrany, které jsou zaměřeny na ničení balistických nemanévrujících cílů.

Stejně tak bude Zirkon imunní vůči obranným systémům určeným k eliminaci současných protilodních střel s plochou dráhou letu – pro ně bude příliš rychlý.

„Tato raketa je už dovedena do stavu, kdy může být přijata do sériové výroby. Fakticky se jedná o první sériovou hyperzvukovou zbraň operačně-taktické působnosti na světě,“ poznamenal expert.

Informace o zahájení zkoušek hyperzvukové střely Zirkon, jejíž vývoj v Rusku běží od roku 2011, se objevily v loňském roce.

Charakteristiky zbraně jsou předmětem utajení, nicméně předpokládaný dolet je odhadován na 300 až 400 kilometrů a podle nejnovějších informací rychlost střely dosahuje až osminásobku rychlosti zvuku.

Na vyzbrojení Zirkony čeká atomový křižník Admirál Nachimov, který stejně jako křižník Petr Veliký dostane v rámci hluboké modernizace v závodě Sevmaš v Severodvinsku nové zbraňové systémy. Bude to mimo jiné deset univerzálních vertikálních odpalovacích zařízení, která budou určena k vypouštění řízených střel Kalibr, Onyx a hyperzvukových raket Zirkon.

Každé odpalovací zařízení pojme osm raket, takže po dokončení modernizace křižník ponese osmdesát protilodních a protizemních raket různých typů. Dosud byl Admirál Nachimov vyzbrojen dvaceti sovětskými protilodními střelami Granit v jednotlivých odpalovacích zařízeních.

ea24