Média: u Trumpa chtějí diskutovat o Ukrajině se Surkovem. Kyjev pobouřila vůle Bílého domu vést dialog o ukrajinské otázce se Surkovem

23. 4. 2017   zdrojzdroj
Bílý dům má v úmyslu jmenovat zvláštního vyslance pro přímý kontakt s jedním z hlavních asistentů ruského prezidenta Vladimíra Putina, Vladislavem Surkovem. Píše to Buzzfeed News s odvoláním se na dva evropské úředníky. Uvádí se, že povinností nového zmocněnce, jehož jméno zatím není známo, bude jednání o situaci na Ukrajině. Na volbu diplomata bude dozírat ministr zahraničí Rex Tillerson.


Je třeba poznamenat, že jeden z amerických úředníků konstatoval, že “nyní probíhá posouzení nápadu”, ale “žádná konečná rozhodnutí nebyla přijata”.

Podle informací listu podpořila otevření diplomatického kanálu německá kancléřka Angela Merkelová, která projednávala tuto otázku s Trumpem minulý měsíc během setkání v Bílém domě.

Kyjev pobouřila vůle Bílého domu vést dialog o ukrajinské otázce se Surkovem

Ministerstvo zahraničí Ukrajiny se rozhodně staví proti zapojení asistenta prezidenta Ruska Vladislava Surkova do procesu vyjednávání o Ukrajině a soudí, že Bílý dům v případě navázání kontaktů se Surkovem bude ignorovat zájmy Kyjeva.

Jak uvedla zástupkyně hlavy ukrajinského ministerstva zahraničí Elena Zerkalová, Západ a Rusko by nemělo diskutovat o budoucnosti Ukrajiny bez zohlednění stanoviska Kyjeva. V tomto konkrétním případě je ukrajinská strana proti posílení pozice Vladislava Surkova v procesu vyjednávání, informuje Rossijskij dialog.

Podle ní je ve formátu rozhovorů s účastí Vladislava Surkova a zvláštního vyslance USA, který nahradí Victorii Nulandovou, ukrajinská strana třetí nadpočetná, což nemůže Kyjevu vyhovovat.

Zerkalová dodala, že veškerá komunikace o ukrajinské otázce na všech úrovních by se měla konat pouze za účasti vyjednavačů z Kyjeva.

Jak již bylo dříve oznámeno, podle informací západních médií Bílý dům nerozhodl o kandidatuře nového zvláštního vyslance pro jednání se Surkovem, ale jeho kandidatura Washingtonu zcela vyhovuje.

Připomeňme, že v období předchozí prezidentské administrativy se asistent prezidenta RF Vladislav Surkov několikrát setkal se zvláštní vyslankyní USA Victorií Nulandovou, aby jednali o urovnání ozbrojeného konfliktu na Donbasu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová