Medvedčuk: dekomunizace a přepisování dějin rozštěpí Ukrajinu

21. 4. 2017   zdroj  (kráceno)
Manipulace s historickými fakty, kterou se nyní nadšeně zabývá Ukrajinský ústav paměti národa, dříve či později Ukrajinu rozštěpí. Tento názor vyslovil vůdce veřejného hnutí Ukrajinská volba Viktor Medvedčuk. Právě toto zařízení iniciovalo zákon o “dekomunizaci” a zapsalo na černou listinu více než 500 jmen, která budou vyškrtnuta ze zeměpisných názvů. V rámci tohoto zákona dojde ke zrušení státních svátků: 9. května a 8. března. 


Kromě toho pracovníci ústavu studují události druhé světové války z hlediska nacionalistické ideologie. Zdá se, že se něco připravuje k 75. výročí vzniku Ukrajinské povstalecké armády (UPA, v Rusku zakázaná) …

Viktor Medvedčuk se domnívá, že úkolem ústavu není uchování paměti, ale nesčetné pokusy ji vymazat u obyvatel země. Přičemž kulturní dědictví a hrdinské stránky historie, jako je například přínos Ukrajinců při Velkém vítězství, pracovníkům zařízení nejsou známy.

“Tým neúnavně vznáší otázky, které jsou pro ukrajinskou společnost bolestné, a prohlubuje rozkol v zemi”, konstatoval Medvedčuk.

Jak již dříve Pravda.ru informovala, v letošním roce Ukrajina přece jen Den vítězství oslaví. Ale nejspíše naposled. Dokončuje se práce na zákonu o státních svátcích. Zdůraznit chce Kyjev 8. květen a slavit Den památky a smíření, jako je tomu v Evropě. Tak se chce Ukrajina dostat blíž k vytoužené Evropské unii.

Zákon se dotkne také 8. března. Bude přejmenován na Den boje za práva žen. Mimochodem, změny v kalendáři pod heslem dekomunizace se z nějakého důvodu nedotkly 1. května, který nejen že zůstal Svátkem práce, ale bude oficiálně i dnem pracovního klidu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová