Ukrajinský „Buk“ byl v Donbasu v době pádu MH17!

6. 4.2017 První zprávy

Specialisté a novinář skupiny Bellingcat našli informace nacházení se ukrajinského „Buku“ u Doněcku v době pádu Boeingu malajských aerolinek letu MH17. Až po třech letech po tragédii.


Fotografii „Buku” v roce 2014 byla pořízena kaplanem Michaelem Gredilem.
Obsahují geografické údaje, které označují umístění protiletadlových střel na území Ukrajiny v Doněcké oblasti. Podle odborníků se fotografie objevila v sociálních sítích 15. července 2014, dva dny před havárií letu MH17.

Reportéři zjistili, že v květnu 2014 odjel Gredil do vojenského tábora ukrajinské armády u Doněcka, o čemž infomoval na internetových stránkách svého kostela. Experti říkají, že soudě podle publikovaných fotografií, kaplan odjel v květnu a červenci do stejného vojenského tábora. Také na webu nalezli video pohybu stejného „Buku“ pod Mirgorodem. A další fotky určují „Buk“ v oblasti Jasinuvacké oblasti na sever od Doněcka.

 
Ukrajinský “Buk” u Doněcka
 

Samozřejmě tyto fotografie nedokazují, že civilní letadlo bylo sestřeleno ukrajinskou armádou, ale něco přece: Bellincat velmi cudně napsal, že se zdá, že fotografie jsou v rozporu s tvrzením ukrajinské vlády, že nedošlo k žádným pohybu „Buků“ v zóně „boje proti terorismu“, neboli „ATO zóně“. Na což opakovaně upozorňovala ruská strana. Ale proč by ukrajinská vláda lhala?

Nicméně Belingcat tvrdí, že ukrajinské „Buky“ byl poměrně daleko od pádu MH17 a trvá na tom, že malajské letadlo sestřelila raketa „Buku“ ruské armády 53. protiletadlové raketové brigády se základnou v Kursku.

Ruské ministerstvo obrany označilo dřívější informace Belligcatu nejen za pochybné, ale záměrně protiruské a postavené na nepravdivých informacích.

Ruský koncern „Almaz-Antey“ provedl vlastní vyšetřování tragédie, podle kterého Boeing byl zasažen raketou typu 9M38M1 raketového systému „Buk-M1“. Raketa byla podle něj vypálena z okolí obce Zaroščenská, v té době kontrolované ukrajinskými bezpečnostními složkami. Zástupci skupiny také poukázali na to, že velký počet těchto střel má Ukrajina k dispozici.

Boeing 777 malajské letecké společnosti, který letěl z Amsterodamu do Kuala Lumpuru, havaroval v Doněcké oblasti Ukrajiny 17. července 2014. Bylo zabito všech 298 lidí.

Související: 

(kou, prvnizpravy.cz, bellingcat.com, foto: repro video bellincat)