Co to ten Trump vyzradil Rusům o Daeši? Tedy pokud vůbec…


Jsou toho plná i česká média – Donald Trump prý Rusům prozradil cosi tajného o Islámském státu. Co se tedy vlastně stalo?

Před pár dny se objevily zprávy, podle nichž chce americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost zakázat laptopy a tablety na leteckých linkách z Evropské unie směřujících do Spojených států, a to kvůli údajnému chystanému teroristickému útoku Daeše. Právě to mělo být minulý týden i jedním z témat Trumpovy diskuse s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Samo o sobě není ono téma ničím novým, protože spekulace o bombách v počítačích jsou tu už několik měsíců a USA spolu s Británií zakázaly elektronické přístroje na palubách svých letadel mířících z Blízkého východu už letos v březnu. Novinkou je vlastně jen rozšíření zákazu na destinace ze zemí Evropské unie, o čemž chce nyní Brusel s Washingtonem jednat.

A za této situace někteří „současní i bývalí“ američtí činitelé tvrdí, že Trump Lavrovovi vyzradil „top secret“ informátora, který údaje o chystaných teroristických útocích Daeše Spojeným státům předal. Trump prý uvedl, že tato zpravodajská informace pochází od zdroje v určitém městě ovládaném Daešem – zveřejněné zprávy sice město neuvádějí, ale někteří „současní i bývalí“ činitelé mají za to, že pokud by Rusové chtěli, budou nyní s to si dotyčný zdroj identifikovat.

Rusko bojuje proti Daeši stejně jako Spojené státy a nelze tedy předpokládat, že by tuto nově získanou informaci předalo zrovna Islámskému státu, ale spekulace amerických médií, které dál „jedou“ na protiruské vlně, počítají s tím, že  ……

(celý text zde)