DWN: „Tureckému proudu“ stojí v cestě nepříjemná překvapení USA!

– kou –
 25.5.2017 PrvníZprávy

Země, které si přejí účastnit se společného plynového projektu „Turkish Stream“ mezi Moskvou a Ankarou, byly náhle konfrontovány s „vážnými problémy“, napsal Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Podle německé verze je jisté: Stojí za tím Washington, který nemůže dopustit, aby se objevil další plynovod z Ruska do Evropy, tím více, že obchází Ukrajinu.

Na evropském kontinentu má kromě Bulharska a Řecka na výstavbě plynovodu také zájem Srbsko a Maďarsko, uvedlo německé vydání. Srbští odborníci se však domnívají, že na realizaci projektu Moskvy a Ankary číhá nebezpečí. Podle srbského analytika Alexandra Paviće se opět bude hrát „albánskou kartou“ a události v Makedonii jsou dobrým příkladem.

„Jakmile si (bývalý premiér Makedonie) Grujevski uvědomil, že ruský plynovod přes Makedonii je dobrou příležitost pro rozvoj země, a že by se Makedonie měla podílet na“ „Turkish Streamu“, okamžitě začal proces s jeho svržením. V Kumanovo došlo ke střetům albánských extremistů s policií. Na druhé straně opozice obdržela velkou finanční podporu, kdy se úroveň popularity Zajeva přiblížila ke Grujevského ukazatelům. A to i přes skutečnost, že právě v poslední době Makedonci sotva podporovali opozici,“ sdělil srbský expert Dragomir Andjelković.

Analytici se shodují, že něco podobného se bude dít i v Srbsku, poukazuje Deutsche Wirtschafts Nachrichten. „Spojené státy se snaží zasahovat do snahy Ruska vybudovat „Turkish Stream“ a „Nord Stream – 2“ a obcházející Ukrajinu jako tranzitní zemi. Spojené státy chtějí dodávat svůj vlastní břidlicový plyn na evropský trh. Kvůli konkurenci jsou další dodávky ruského plynu do Evropy tudíž nepřijatelné. Kromě toho, v případě, že plyn bude proudit přes Ukrajinu, měly by Spojené státy možnost sledovat ruský plynovod,“ uvedla publikace.

Podle Deutsche Wirtschafts Nachrichten mohou také vzniknout problémy při stavbě „tureckého proudu“ kvůli napjatým řecko-tureckým vztahům. Atény nejen poskytly úkryt účastníkům nedávného pokusu o převrat proti tureckému prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi, ale také si ponechávají možnost vyprovokovat tureckou armádu v Egejském moři, poukazuje německý deník.

(kou, prvnizpravy.cz, deutsche-wortschafts-nachrichten.de, foto: arch.)

– – –


Související článek:

DWN: Polsko a USA spolu sabotují energetickou osu Rusko-Německo