Iluze demokracie aneb bez sundání klapek z očí to dál nepůjde

Jiří Bátěk
18. 5. 2017  

Jak už bývá (nejen) v naší kotlině zvykem, povyk střídá povyk. V určitém směru můžeme říci, že 28 let od revoluce ztraceno. Místo kýžených otevřených debat bez klapek na očích jen hysterické výkřiky ne nepodobné těm komunistickým, jen s jinými kulisami. 

Např. při návštěvě čínského prezidenta v ČR se mnozí mohli zbláznit a umávat (mnozí političtí ztroskotanci i zviditelnit), tibetská vlajka střídala vlajku a čínské investice se staly pro mnohé noční můrou. Mluvilo se mj. o nedodržování lidských práv v Tibetu (ale proč ne i jinde ve světě?).

Na západ od nás však kvete (alespoň v určitých věcech) pragmatismus a projekty s čínskými penězi zas tolik nevadí.

Uveďme pro ilustraci projekt o výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point C v Británii, který britská vláda podepsala se zástupci vlád Francie a Číny. Čínské peníze zřejmě Britům zas tolik nevadí.

Práce pro hasiče bude, klid

Občas lze spatřit názor, že spalovny odpadů brání jejich recyklaci. Realita je taková, že třídění není samospasné, má své limity a  skutečnost, že 30% lidí třídit nikdy nebude, také nezmění. V ČR se skládkuje 56% komunálního odpadu a energetické využití dosahuje 18% (2014), v Německu či Dánsku se skládkuje okolo 1%, energetické využití dosahuje 35% (Německo) a 54 % (Dánsko).

Když se např. má někde stavět spalovna s výstupní cennou komoditou teplo a elektřina, idealisté i lidé navedení (kým a za kolik?) se věší na ploty a bijí na poplach. Všimli jste si, že když ale hoří skládky, žádné protesty se nekonají? Bují lobbování a hra s čísly, jak se komu zrovna hodí.

Namátkou níže vybráno z dostupných zdrojů:

11.7.2016
U Litvínova na Mostecku od noci hoří skládka komunálního odpadu. Zasahuje 11 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

11.9.2016
U Stašova na Berounsku hoří skládka odpadu o rozloze zhruba 50×100 metrů.

13.11.2016
Rynholec: Tentokrát opět hořela skládka komunálního odpadu, kterou provozuje soukromá firma a odpadky se tam vyváží z desítek okolních obcí.

15.4.2016
U Čáslavi na Kutnohorsku hoří od půlnoci skládka komunálního odpadu. Na místě zasahují desítky hasičů a vrtulník. Hoří na ploše 100×250 metrů. Na místě zasahovalo 13 jednotek, což bylo 70 profesionálních i dobrovolných hasičů.

19.9.2006
V Lišově na Českobudějovicku hoří již čtvrtý den skládka komunálního odpadu. Plameny na povrchu už hasiči uhasili, požár teď prostupuje asi 10metrovou vrstvou odpadků. K požáru skládky vyjíždějí hasiči několikrát do roka.

Zdroje jsou, ale jen pro někoho

Nechme nyní stranou předražené státní zakázky. Předražené dálnice v řádu desítek procent ve srovnání se zahraničím jsou bohužel již jakousi neměnnou normou našeho bytí.

Poskytnutá podpora za obnovitelné zdroje činila v roce 2015 cca 41 miliard korun. Z toho 65,2% pohltila fotovoltaika (26,8 mld. Kč), která se podílí na hrubé výrobě elektřiny v ČR 2,7% a 27% se podílí na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Pro ilustraci, rodičovský příspěvek státu, na který má rodič nárok nejdéle do 4 let věku dítěte, „zatěžuje“ státní kasu 22,5 miliardami korun, příspěvek na bydlení v roce 2015 činil 9,2 mld. Kč.

Kauza solární business by vydal na celou knihu a možná by skončil v Orlické přehradě i nějaký ten sud nejen s louhem. Na detaily nemáme dostatek informací, což naštěstí vůbec nevadí.

V polovině roku 2013 vznikl specializovaný policejní tým s názvem Záření. Měl vyšetřovat údajné podvody kolem spouštění solárních elektráren na sklonku roku 2010. Sešli se v něm detektivové, státní zástupci a  pracovníci Energetického regulačního úřadu. Tým ale v tichosti zanikl v březnu 2016 a žádné veřejné výstupy z něj nejsou a nebudou.

Regulační úřad tehdy dělil problémy do tří skupin:

ryzí podvody,

podvody s dodávkami nereálného množství energie a 

skryté vlastníky – solární barony.

Jsou to elektrárny lobbistů, politických podnikatelů a  politiků schované za anonymní vlastníky. „Snažili se to ošetřit tak, aby se nevědělo, komu která elektrárna patří. Podle působení stejných lidí, toků peněz a dalších aspektů se dají vlastníci dohledat. Na jedné adrese sídlí například 65 subjektů s licencí na provozování solární elektrárny,“ dodal zaměstnanec ERÚ.

Změna na obzoru?

Jeden z bodů programu ODS zní: „Opatření proti zneužívání sociálních dávek a jejich důslednou kontrolu; sociální dávky podmíníme prací“. Prostě stará známá písnička – poukazovat prstem na podružné problémy, drobky z koláče, které spadnou tam, kam možná někdy nemají, ale hlavní penězovody nechat v tichosti běžet. Buďme proto v klidu – kmotři, lobbisté a jejich vazby žijí dál. Baví ještě někoho ty hry na demokracii a vytváření iluze, že když Zeman či Babiš půjdou pryč, že se ocitneme v ráji? Koho ano, ať zvedne ruku.

– – –