Konečný účet ČNB – 2, 5 bilionu korun

Jiří Paroubek 10. 5. 2017   Vaše věc
 

Celkové výdaje za téměř 2,5 roku trvající intervence ČNB na oslabení české koruny dosáhly ke konci března částky cca 2,5 bilionu korun. Jenom za měsíc březen, tedy de facto za poslední ucelený měsíc „fungování intervencí“ vyházela ČNB na intervence neuvěřitelných 520 mld. korun.

V tuto chvíli má tedy ČNB nakoupeny devizové rezervy, tedy v zásadě eura, za celkem 2,5 bilionu korun. A velká část českých korun, které ČNB nechala na intervence tisknout, skončila v rukou mezinárodních spekulantů.

To je také důvod, proč se kurz české koruny ke vztahu k euru nějak příliš nezhodnocuje. Spekulanti v zásadě čekají, co bude dál. A čekají na vhodnou chvíli k prodeji svých pozic tak, aby vydělali co nejvíce.

Česká koruna je tak uměle podhodnocena, což ve svých důsledcích znamená, že české firmy, které chtějí modernizovat své vybavení, dovážejí moderní stroje a technologie za nějakých 12 – 15 % vyšší ceny než by tomu muselo být, pokud by intervence vůbec nebyly.

Je zajímavé, že se k diskuzi nad odpovědností za zbytečné vyházení 2,5 bilionu korun příliš nikdo nemá. Voda se zavřela…..Zapomeňte.