Konflikt v Sýrii dále graduje: k džihádistům směřují ze zemí NATO už i obrněné transportéry OT-64 (FOTO)

mbi
27.5.2017 Eurasia24
 
Západ, který se odhodlal rozvrátit Sýrii, zvyšuje objemy zbraní dodávaných džihádistům. Z Bulharska – s pomocí dánských lodí a prostřednictvím americké obchodní společnosti – nyní do trýzněné blízkovýchodní země směřují na pomoc islamistům i obrněné transportéry československo-polského původu.

Dodávky zbraní z Bulharska do Saúdské Arábie, jejímž prostřednictvím se pak tyto zbraně dostávají do rukou syrské „umírněné opozice“, se zdvojnásobily, uvádí v své analýze EurAsia Daily. 
Přinejmenším na trase Burgas–Džidda se nyní místo jedné přesunují hned dvě lodi dánské společnosti H. Folmer & Co.

V minulých dnech loď Marianne Danica o nosnosti 1400 tun opět dokončila vykládku v saúdskoarabské Džiddě a nyní míří k Suezskému průplavu. Z Burgasu směrem na Džiddu přitom vyrážela 5. května. Převoz zbraní z Bulharska do Saúdské Arábie tedy trvá dva týdny.

Současně, avšak opačným směrem, se nyní pohybuje druhé dánské plavidlo – Hanne Danica. Podle údajů portálu Marinetrafic, který průběžně podává informace o pohybu lodí, proplula Hanne Danica Bosporem a vstoupila do Marmarského moře.

Tureckým bloggerům Yörüku Isikovi a Alperu Belairovi, kteří jsou zaměřeni na sledování pohybu lodí, se podařilo Hanne Danicu vyfotografovat při jejím průjezdu kolem Istanbulu a fotografii zveřejnili na Twitteru (viz foto).

Při pohledu na snímek již nejsou žádné pochyby o tom, co vlastně dánské lodi převáží. Až do této doby převážely svůj náklad v dobře uzavřených kontejnerech, takže zjistit jejich obsah bylo možno pouze podle deklarované třídy nákladu Hazard A – což znamená, že převáženy jsou výbušniny, například rakety do Gradů.

Marianne Danica se navíc už dříve zapletla do skandálů s dodávkami zbraní na Blízký východ, například do Egypta. A zákazníka má vždycky stejného – americkou firmu Chemring. Ta je dnes oficiálním nákupčím zbraní nevyhovujících standardům NATO, které jsou v rámci státního programu USA následně dodávány jejich spojencům na Středním východě. A mezi ty patří i „vybrané“ síly v Jemenu a v Sýrii.

V Bulharsku je Chemring jedním z hlavních zákazníků Vazovského strojírenského závodu (VMZ), který vyrábí munici počínaje náboji do krátkých i dlouhých ručních zbraní a konče ručními protitankovými granáty (RPG) a raketami do Gradů. Munice vyrobená v VMZ byla opakovaně zjištěna jak u džihádistů z „umírněné opozice“, tak také u syrské odnože Al Káidy a bojovníků Islámského státu.

V případě fotografie lodi Hanne Danica je prostým okem na palubě vidět kromě kontejnerů také dva obrněné transportéry. Je to poprvé, co byl na trase Burgas–Džidda zaznamenán převoz těžké bojové techniky.

Jedná se nejméně v jednom případě o československo-polský obrněný transportér OT-64 SKOT. Třináctitunový osmikolový obrněný transportér je schopen vyvinout rychlost až 95 km/h na souši a 9 km/h ve vodě. Je vyzbrojen velkorážním kulometem a na místo určení může dopravit 18 plně vyzbrojených vojáků:

 

Také druhé těžké vojenské vozidlo na palubě Hanne Danici vypadá jako transportér:

 

Hanne Danica deklaruje cestu z bulharského Burgasu do egyptského Port Saidu, stejně ovšem postupují i ostatní plavidla dánské společnosti H. Folmer & Co, když dopravují zbraně do Saúdské Arábie – konečný cíl cesty a dopravy nákladu tyto lodě oznamují až poté, co vplují do Suezského průplavu.

Zvýšení dodávek zbraní syrským džihádistům může znamenat i zvýšení objemu prostředků na americký vládní program týkající se zajištění zbraní nevyhovujících standardům NATO pro spojence USA.

Kupříkladu americká společnost Orbital ATK, která také patří k významným klientům bulharského VMZ, ohlásila v lednu další objednávku na vojenský materiál v hodnotě 50 milionů dolarů. Během posledního roku přitom (je to veřejně uvedeno na webu společnosti) dostala od americké vlády v rámci výše uvedeného programu objednávky v hodnotě vyšší než 200 milionů dolarů.

Důvodů zvýšení dodávek zbraní „umírněné opozici“ v Sýrii může být několik. Vojenský expert Jurij Ljamin se domnívá, že usilovnější vyzbrojování „umírněné opozice“ souvisí s předpokládanou ofenzívou skupin ozbrojenců (podporovaných USA a Saúdskou Arábií) ze syrského jihu napříč pouští směrem k severovýchodu na města Abu-Kamal a Dajr az-Zaur.

„Poslední události nasvědčují, že na východě a jihovýchodě Sýrie se v souvislosti s oslabením Islámského státu rozhořívá boj o kontrolu nad pouštní hranicí s Irákem mezi vládními jednotkami a bojovníky ozbrojené opozice,“ uvedl Ljamin pro EA Daily.

USA soustřeďují u jižních hranic Sýrie svoji obrněnou techniku a američtí instruktoři již zahájili na jihovýchodě země přípravu jedné skupiny takzvané Svobodné syrské armády.

Opětovné získání kontroly nad cestami do Iráku je podle Ljamina pro Damašek jedním z nejdůležitějších cílů vládních vojsk, neboť jeho splnění umožní obnovit suchozemskou zásobovací trasu z Iráku a Íránu.

„V současné době je přeprava všech zbraní, munice i šíitských dobrovolníků z Íránu a Iráku možná pouze letecky a obnova pozemní trasy by umožnila podstatně rozšířit dopravní možnosti. Navíc by po nich, v případě získání kontroly nad těmito cestami, mohla syrská vláda dopravovat pohonné hmoty a další nezbytné zboží. A samozřejmě by takové získání kontroly posílilo pozice Damašku, což je USA proti srsti,“ shrnul Ljamin.

Potvrzením jeho slov může být i nedávný letecký úder koaličních sil proti dobrovolnickým formacím Damašku, které se přesunovaly směrem k poušti v oblasti Al-Tanf, kde jsou nyní soustředěny hlavní americké síly a kde jsou jimi cvičeni ozbrojenci.

mbi, Eurasia24.cz
Zdroj: EurAsia Daily
Foto: Twitter.com