Lavrov po jednání s Trumpem a Tillersonem: bezpečnostní zóny budou rozšířeny na celé území Sýrie

15. 5. 2017      zdroj
Ministr zahraničí RF Sergej Lavrov oznámil, že Moskva a Washington se domlouvají na rozšíření bezpečnostních zón na celém území Sýrie, tedy ne pouze ve čtyřech oblastech. Donald Trump také zastává názor, že tyto zóny budou určeny pro civilní obyvatelstvo a že je třeba odtamtud vyhnat teroristy, informuje internetová stránka rezortu. Sergej Lavrov sdělil, že spolu s Donaldem Trumpem a Rexem Tillersonem hledají způsoby spolupráce mezi Ruskem a USA na mezinárodní scéně. “Potvrdilo se, že i přes všechny známé potíže mohou naše země a musí společně pomáhat řešit klíčové problémy, které jsou na pořadu dne v rámci mezinárodních vztahů”


Bylo to hlavním tématem setkání s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem a prezidentem USA Trumpem 10. května.

“Na rozvinutí této iniciativy jsme se dohodli s Tureckem a Íránem, s režimem prezidenta Asada a s ozbrojenou opozicí v memorandu při setkání v Astaně před několika dny, jež tyto zóny zřizuje pro začátek ve čtyřech oblastech Sýrie s ohledem na to, že posléze bude tato praxe rozšířena na zbývající území SAR”, řekl Lavrov.

Ale dohodnout se na tom je snadnější, než to realizovat v praxi, “když vezmeme v úvahu, že v Sýrii je příliš mnoho hráčů, především samotné syrské strany, samozřejmě, DAEŠ a Džabhat an-Nusra (v RF zakázané teroristické skupiny), také ti, kteří s nimi spolupracují”.

“Jde o to, že každá z našich zemí spolu s dalšími významnými hráči na Blízkém východě, jako je Turecko, Írán, státy Perského zálivu, působila ve prospěch různých syrských stran, nabádala je, aby se zodpovědně stavěly k plnění rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která požadovala jednání, zpracování nové ústavy, přípravu voleb”, uvedl šéf diplomatického rezortu. Na tiskové konferenci k výsledkům jednání Sergej Lavrov sdělil, že spolu s Donaldem Trumpem a Rexem Tillersonem hledají způsoby spolupráce mezi Ruskem a USA na mezinárodní scéně. “Potvrdilo se, že i přes všechny známé potíže mohou naše země a musí společně pomáhat řešit klíčové problémy, které jsou na pořadu dne v rámci mezinárodních vztahů”, poznamenal ministr zahraničí Ruska.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová