Odmítnutí OSN : všechny strany konfliktu v Sýrii vybraly Rusko za garanta míru. Opozice a Damašek souhlasí s realizací ruské iniciativy

Jurij Bohdanov, Andrej Ontikov
4. 5. 2017       zdrojzdroj
Syrské opoziční síly jsou připraveny k realizaci ruského návrhu na zřízení čtyř zón snížení napětí. Významná část ozbrojených opozičních skupin souhlasila s účastí při organizaci těchto území. Izvestijím to bylo sděleno vedením delegace syrské opozice, která je odeslána do Astany na další kolo jednání. Iniciativu Moskvy podpořila i vláda v Damašku. Jak bylo Izvestijím řečeno v syrském parlamentu, zóny mají kontrolovat právě ruské ozbrojené síly. Damašek odmítl souhlasit s účastí sil OSN.


V současné době startuje v hlavním městě Kazachstánu další kolo mezisyrských rozhovorů s představiteli syrské vlády a opozice a také delegacemi z Ruska, Íránu a Turecka. Je to již čtvrté setkání v Astaně. Hlavní důraz při diskusi o syrském urovnání bude věnován návrhu ruské strany o vytvoření čtyř zón snížení napětí. Jedná se o provincii Idlib, město Homs, Východní Gutu a jižní Sýrii. Zástupce nejvyššího výboru pro vyjednávání Riyad Naasan Agha Izvestijím potvrdil principiální souhlas s iniciativou Ruské federace.

“Rusko navrhlo vytvoření zón snížení napětí. To si zaslouží pozornost. Pokud bude mít mezinárodní společenství konstruktivní postoj, umožní to zavést příměří a zajistit návrat Syřanů domů. Současně, vzhledem ke skutečnosti, že Rusko je garantem příměří, bychom chtěli, aby projevovalo velkou zodpovědnost k problematice politických přeměn v Sýrii”, poznamenal syrský opozičník.

Ruský návrh zaujal i úřady v Damašku. Člen parlamentního výboru pro mezinárodní záležitosti, poslanec za Arabskou socialistickou stranu obnovy (Baas) Saji Taam například Izvestijím řekl, že Rusko a Sýrie koordinují svou činnost a že se to především vztahuje k bezpečnostním otázkám.

“Když Moskva předkládá návrhy, týkající se vývoje situace na bojišti, je to obvykle koordinováno se syrskou vládou. Co se týká zón snižení napětí, jsou zaměřeny na posílení příměří. Nyní je situace taková, že vládní vojska nevedou bojovou činnost, ale ozbrojené skupiny často zasazují údery na pozice armády. Ruský návrh by umožnil zastavit takovéto provokace. Kontrolovat zóny snížení napětí musí síly, které budou mít souhlas oficiálního Damašku. V tomto ohledu se jeví ruské ozbrojené síly jako nejvhodnější pro tuto úlohu. Sotva by však syrské úřady souhlasily s přítomností sil OSN v těchto zónách”, řekl syrský poslanec.

Ruský návrh může snížit napětí v Sýrii, což je příznivé pro všechny strany, které jsou tím či oním způsobem do konfliktu zapojeny.

“Ruská iniciativa je pro Sýrii velmi důležité a potřebná. Udělat to bez rozhraničení válčících stran je prakticky nemožné. Moskva navrhla reálnou alternativu, která je schopna snížit úroveň násilí v Sýrii”, řekla Izvestijím poradkyně ředitele RISS Jelena Suponinová.

Bude-li ruská varianta realizována, krveprolití v Sýrii bude méně. Předpokládá se, že zvláštní zóny budou procházet po celém obvodu hranic vymezených území, aby se zabránilo přímému střetu mezi stranami konfliktu. Ruský návrh předpokládá, že na liniích dotyku budou zřízena kontrolní stanoviště, která umožní volný průchod civilistům a dodávkám humanitární pomoci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová