Prozápadní ruská opozice: Všechno je ztraceno, obyvatelstvo podporuje Putina, ne Majdan

28. 5. 2017      zdroj
Prozápadní liberální opozice nemá v nadcházejících prezidentských volbách v Rusku žádné šance, společnost je stále konsolidovaná návratem Krymu a je připravena podpořit Vladimíra Putina. Ruští majdanovci by mohli uvažovat o roce 2024, ale tentokrát je příliš velké riziko, že obyvatelstvo bude podporovat státní moc, nikoliv opozici. Na fóru Svobodné Rusko ve Vilniusu to konstatoval ekonom Vladislav Inozemcev.


“Doufat, že hospodářská krize povede k podstatným změnám v režimu nebo k jeho pádu, to bych určitě nedělal … Nevidím žádné momenty, které by mohly v nejbližší době podkopat základy režimu. Postkrymský syndrom přetrvává”, konstatoval řečník. Informoval o tom korespondent PolitNavigatora.

“Myslím, že kontrola je silná a že v 18. roce se vůbec nic nestane. Samotný plán současného režimu, který byl zpracován ještě v době rošády, spočíval v tom, že Vladimír Vladimírovič se vrací na dvě funkční období a že nové rozcestí, nové otázky vyvstanou po skončení těchto dvou období, v roce 2024”, upřesnil řečník.

Na příštích prezidentských volbách v Rusku, soudí Inozemcev, Vladimír Putin vyhraje.

“Je jasné, že vyhraje, žádná neočekávaná jména na seznamu pro hlasování nebudou a v důsledku toho budeme mít další období, na jehož konci mohou vzniknout předpoklady pro nějaké závažné nepředpokládané události. V příštích 5-6 letech, dokonce i v podmínkách pokračujícího hospodářského poklesu, dokonce i v podmínkách klesajících příjmů obyvatelstva, myslím, že žádné velké otřesy v zemi nenastanou, řekl Inozemcev.

„Nevidím perspektivu pro destabilizaci systému před tím, než se čistě teoreticky dostane do rozporu se sebou samým v roce 2024, kdy bude potřeba něco změnit. Nebo jít na 5. období, nebo se vyhlásit carem, nebo vyhlásit parlamentní republiku, nebo ještě něco. Potom už reálně i elity i společnost budou očekávat nějaké změny. Pokud do té doby bude nabídnuto něco v podobě společensky přitažlivého scénáře a programu, je možné, že se něco změní. Když nebude nabídnuto nic, pak ​​myslím, že ani tehdy se nemusí nic změnit … Musíme se zbavit iluze rychlých změn, musíme pochopit, že společnost ještě není zralá, požadavek na zásadní změnu dnes v ruské společnosti nevidím”, bědoval ruský liberál.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová