Putin padl

Petr Ďoubalík
13. 5. 2017
Vladimir Putin padl, ministr obrany Sergej Šojgu bojuje s generálem Konstantinem Petrovem, do bojů se překvapivě zapojil i známý krasobruslař Jevgenij Pljuščenko…

Snad jsme titulkem udělali alespoň na chvilku radost našim vytrvalým trollům. Ale pátou kolonou vytoužený ruský majdan se nekonal. V. Putin sice padl, ale zase vstal. A co víc, brzy vstřelil svůj další gól v NHL. Skóroval i ministr obrany S. Šojgu.

Vše se stalo 10. 5. v Soči při galapředstavení NHL (Noční Hokejová Liga). Je to hokejové šou, zábava pro diváky, utkání vysloužilých hokejových hvězd a známých amatérů. Hrají třeba V. Fetisov, A. Kasatonov, A. Jakušev, S. Morozov, P. Bure, A. Zajcev, ale i J. Pljuščenko, S. Šojgu, V. Putin… Hraje se slušně, nikdo se nechce proslavit nějakým zákeřným zákrokem na prezidenta (narozen 1952). Když dá V. Putin gól, radují se všichni. Potyčky jsou groteskní, pro pobavení diváků. Prezidenta na led srazil nechtěně spoluhráč, hokejová legenda, “ruská raketa” Pavel Bure (video o něm viz níže).

Hymnu na úvod zazpívala Julia Samojlová. Ukrajina ji nepustila na Eurovizi, tak zazpívala v Den Vítězství v krymském Sevastopolu a den poté před zápasem NHL.

V. Putin dostává překvapivou otázku od CBS News, údiv neskrývá ani jeho pravá ruka D. Peskov

Perličkou byl dotaz novinářky z amerického TV kanálu CBS News, která se zeptala hokejově naladěného V. Putina, přicházejícího na ledovou plochu, jaký vliv bude mít odvolání šéfa FBI na vztahy USA – RF. Hokejista Putin se omluvil, že mu otázka připadá směšná, a dodal “Мы тут ни при чем!” (My s tím nemáme nic společného! My nic, my muzikanti…). A pozval novinářku na hokej.
Video, překlad a titulky: Ďouba

Toto video je asi nejlepší pro představu o NHL:
0:00 novinářka CBS (podrobněji a s titulky viz výše)
0:25 Putin byl iniciátorem vzniku NHL, dnes se účastní 800 týmů. Vítěz získává certifikát na stavbu hřiště
0:46 reportáž o hře Putina, má dres s číslem 11
1:08 hymna, zpívá Julia Samojlovová (na vozíčku, zahajovala Paralympiádu v Soči, měla reprezentovat na letošní Eurovizi v Kyjevě)
-první gól P. Bure
1:35 skóruje prezident
1:42 strkanice S. Šojgu – K. Petrov
1:48 P. Bure sráží V. Putina
Název Noční Hokejová Liga vznikl podle toho, že amatéři chodí hrát až po práci a když je na stadionech volno
2:41 NHL vznikla před 6 lety, prezident dal tehdy slib mladým sportovcům, že se naučí bruslit a slib splnil
3:00 Putin říká, že poděkování patří samozřejmě sponzorům, organizátorům, ale tentokrát chce poděkovat hlavně rodinám amatérských hokejistů, že jim hrát umožňují…

Rozšiřující učivo:
Reportáž o NHL v Soči od RT:

sestava týmu “Legendy hokeje”

sestava týmu “Sborná NHL”

č.5 – J. Pljuščenko, č.11 – V. Putin

Jak hrála “ruská raketa” Pavel Bure: