Rada přijala návrh zákona, který zakazuje na Ukrajině georgijevské stužky

17. 5. 2017     zdroj
Návrh zákona předpokládá pokuty a konfiskace za nošení georgijevské stužky. Návrh zákona o zákazu georgijevské stužky byl schválen hlasy 238 poslanců s požadovaným minimem 226 hlasů. … je uvedeno, že jakékoliv použití georgijevské stužky, zejména její nošení na oděvu, zobrazení na plakátech a pohlednicích, v uměleckých dílech a médiích nebo připevnění na vozidla, bude definováno jako propaganda.


Nejvyšší rada Ukrajiny schválila návrh zákona, který zavádí správní odpovědnost za georgijevské stužky. Hlasování proběhlo 16. května.

Návrh zákona o zákazu georgijevské stužky byl schválen hlasy 238 poslanců s požadovaným minimem 226 hlasů. Teď jej musí podepsat prezident Ukrajiny Petr Porošenko.

Dříve nebyly georgijevské stužky ukrajinskou legislativou zakázány, ale každý rok před Dnem vítězství orgány doporučovaly občanům, aby je nenosili. Ve stejné době se Kyjev snažil zpopularizovat nový symbol – stylizovaný květ rudého máku, který se tradičně používá 8. května v Evropě.

Autoři návrhu zákona v důvodové zprávě uvedli, že georgijevské stužky používali od roku 2014 “proruští separatisté na území Ukrajiny a že se staly symbolem separatismu”.

V návrhu zákona je uvedeno, že jakékoliv použití georgijevské stužky, zejména její nošení na oděvu, zobrazení na plakátech a pohlednicích, v uměleckých dílech a médiích nebo připevnění na vozidla, bude definováno jako propaganda.

Je navrženo trestat tato porušení pokutou ve výši od 850 do 2 550 hřiven (od 32 do 97 dolarů dle aktuálního kurzu). Přičemž samotná stužka a předměty, na nichž je zobrazena, podléhají konfiskaci.

Při opakovaném porušení hrozí pokuta ve výši od 2 550 tisíc do 5 100 hřiven (od 97 do 190 dolarů) nebo správní zatčení na dobu až 15 dnů.

Jediná výjimka je v návrhu zákona učiněna pro řády a medaile Velké vlastenecké války, u nichž byla použita gardová stuha.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová