Times: Rusko se na summitu NATO kvůli Trumpovi nebude projednávat. Evropští politici totiž nevědí, jaký postoj k RF zaujme

24. 5. 2017       zdrojzdroj
Donald Trump se zúčastní summitu NATO v Bruselu a mezi jeho hlavními tématy se objeví rozpočet na obranu a boj proti terorismu. Projednávat vztahy s Ruskem lídři nemají v úmyslu, a, jak uvádí Times, může to být způsobeno tím, že evropští politici nemají jasno, jaký postoj k této otázce Trump zaujme.


Donald Trump se poprvé na postu prezidenta USA zúčastní setkání s lídry členských zemí NATO v Bruselu, píše list Times. Podle deníku bude na pořadu jednání západních vůdců boj proti terorismu a výdaje na obranu, tedy všechny ty problémy, které jsou prioritou amerického prezidenta.

Přičemž vztahy s Ruskem nejsou v seznamu témat k jednání na setkáních představitelů NATO. Podle bývalého britského velvyslance u aliance Adama Thomsona to může souviset s tím, že “právě nyní je otázka Ruska pro jednání velmi komplikovaná, částečně to může být kvůli tomu, že nikdo nezná pozici Trumpa”. Evropští partneři však počítají s tím, že uslyší od Trumpa ujištění o absolutní podpoře článku Charty NATO o kolektivní obraně. V současné době si země NATO nejsou jisty, zda jim Washington přijde na pomoc v případě napadení, což je velmi neobvyklá situace, soudí britský diplomat.

Článek poskytlo InoTV. Materiály InoTV obsahují výlučně hodnocení zahraničních médií a neodrážejí postoj RT

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová