Už jsme zapomněli, kolik vězňů amnestoval Václav Havel?

Radomír Dolanský
24.5.2017  Rukojmí
 

Česká republika je vzhůru nohama. Jiří Kajínek dostal milost a vyšel jako svobodný občan z vězení. Političtí tajtrlíci se předhánějí v odsuzování prezidenta a dmou hruď, že oni by v zájmu lidu postupovali zcela jinak.

V Rýnovicích předhodili médiím tučné (ve skutečnosti spíše svalnaté) sousto. Řadu dnů jsme četli, slyšeli a viděli neustále se opakující fragmenty ze života člověka odsouzeného za dvojnásobnou vraždu. Před kamery, jak je v médiích zvykem, kráčely zástupy mudrců a každý učeně rozebíral, jak bude probíhat Kajínkův život na svobodě. Učeně řešili velevážné problémy, třeba chůzi do schodů. V těchto dnech nám jednotlivé TV představují řady věštců, kteří odborně věští z koulí na svých krcích a vypadají, že opravdu věří tomu, co tvrdí. Jako vždy se v největší promenádu mudrců všeho druhu, takřka oproštěnou o ty rozumně a samostatně uvažující, změnilo studio ČT24.

Velmi zajímavé je, že na nás politici skrze média pouští hrůzu a znechucení nad milostí pro dvojnásobného vraha a ti stálí přední křiklouni řvou: „Zemane, fuj!“, ale ani jeden nevzpomene, kolik vězňů propustil Václav Havel při své všeobecné amnestii. Za roky 1989, 1993 a 1998 to bylo kolem 25.000 amnestovaných vězňů. A co je 8 Zemanových milostí oproti 1247 Havlovým (mimochodem i pro své kamarády/ky)?

Takové počty a vzpomínky na mnohem horší přešlapy vrchního sluníčkáře se bojovníkům o koryta nehodí do krámu. Když už se i Bohuslav Sobotka naučil mluvit a jednat sprostě, tak už musí jít o mnoho. A výrazivo Lubomíra Zaorálka z dobytčího trhu, to jen potvrzuje.

Jestliže v Kajínkově případu opravdu existují lidé v pozadí, kterým bude hrozit prozrazení, bude to především Kajínek, kdo bude v nebezpečí. A nemusí zrovna být v nebezpečí života. Stačí provokace, aby někomu pořádně rozbil hubu, a sedmiletá podmínka zbaví případné viníky v pozadí strachu z prozrazení. To je tady v tomto politicko-mafiánském doupěti to nejlehčí. Vlastně vůbec nemusí jít o někoho v pozadí. Vždycky se najde dost pitomců, kteří umí přemýšlet jen rukama a budou chtít spasit národ nebo si aspoň dokázat, že na Kajínka mají!
Jasně, vrchní sluníčkář nepustil na svobodu vrahy. Ale o české justici a jejím, mnohdy až neskutečně, pokřiveném pohledu na spravedlnost, můžeme polemizovat donekonečna. Porovnáme-li rozsudky podobných vrahů, odseděl si Kajínek v podstatě stejnou porci. Žena, která zavraždila tři vlastní děti – 22 let, Petr Kramný, rovněž s pochybnostmi – 28 let, muž zavraždil dva spolubydlící – 22 let, atd.

Na prezidentskou milost nelze pohlížet z jakéhokoliv úhlu, je-li oprávněná či nikoliv. Udělení milosti je výsadou vládců a to bez jakékoliv potřeby odůvodnění. Politici i občané můžou lamentovat do aleluja, ale to je asi tak všechno.V minulých týdnech se na náměstích pár tisícovek občanů dožadovalo, aby Miloš Zeman dodržoval Ústavu ČR. Milost je ústavní právo!