Ve dnech Pražského povstání nám Němci předvedli barbarské formy vedení boje

J. Kovář
8.5.2017 České národní listy

Hnali české civilisty před německými tanky, aby obránci na barikádách po tancích nemohli střílet. A to se dělo opakovaně. Na jedné z barikád však Němci našli upozornění. Pokud budete před tanky hnát české lidi, na příštích barikádách budou přivázání Němci.

A toto varování, jak se traduje, to zapůsobilo.

Vraždy civilního obyvatelstva, které se skrývalo v krytech, bylí zde nejen muži, ale především ženy, a to i těhotné, i děti, to již byly těžké zločiny.

Až si budou v Brně sudeti opět vyprávět se sudetomily a garmanfily, neměli by zapomenout na 8 tisíc českých obětí, které Němci v době od 1. do 9.5. 1945 zabili či zavraždili.

Mohou si připomenout i transport smrti vypravený v dubnu 1945 z Brna. Z více než 200 lidí přežil jeden člověk.

Neměli by zapomenout ani na to, že počátkem května 1945 na výslovný Frankův rozkaz Němci zavraždili v Terezíně několik desítek mladých českých odbojářů.

Pan P. Vokřál by mohl promluvit na téma pochody smrti, transporty smrti, jejichž trasy vedly přes naše území. Desítky tisíc mrtvých v posledních dnech války, Vězňové i zajatci byli zvěrsky ubíjeni, umírali hladem, mrazem.

A snad poté by si všichni měli položit otázku, kolik dní uplynulo od zavraždění posledních Čechů v době války, do přesídlení německého obyvatelstva z Brna koncem května 1945. A nato, pokud nežádáme toho přespříliš, si říci i pravdu, jak to s přesídlením německého obyvatelstva z Brna skutečně bylo. Seriál pohádek, který si “smiřovatelé” navzájem vyprávějí, by měl konečně se dopracovat do posledního dílu. České pohádkáře by Brňané měli pak v příštích volbách zbavit mandátu a nechat je poučit životem.

J. Kovář