Zpátečníci na svá místa

25.5.2017  Tribun

O designovaném ministru financí (vida, jak ta výměna nakonec byla snadná) Ivanu Pilném jsem nikdy neslyšel, takže o to větší šok pro mne bylo první seznámí s jeho názory prostřednictvím komentáře Martina Fendrycha k Pilného rozhovoru pro Právo. ANO, bude líp. Až důchody skončí, senioři budou makat, sekat v parku trávu, ho nazval Fendrych a skvěle tím vystihl podstatu, k níž se vyjádřil velmi skepticky. Ten Fendrych, který je jinak na vše, co zavání sociální spravedlností alergický jak vegan na vajíčka. Jenže Pilného asociální názory byly zřejmě už moc i na něj.

Co pak teprve na mě! Pilný asociál jsem chtěl svůj komentář nazvat. Pak mne napadaly titulky jako Drábek se vrací na ministerstvo financí, Ještě větší blbec, než jsme čekali nebo Vůl jak Anděl. Nakonec jsem zvolil Zpátečníci na svá místa, protože kromě ostentativně asociálních postojů budoucí pan ministr prezentuje fatální zaostalost a zpátečnictví svého myšlená (až jednoho napadá, jestli i toto nemůže být důvod, proč je bývalým ředitelem českého Microsoftu), když vypustí z úst něco takového:

Ti lidé mohou ještě pracovat. Nemohou řídit třeba autobus, ale mohou pracovat. A my budeme potřebovat, aby pracovali, protože je tady zoufalý nedostatek pracovních sil.

V celém vyspělém světě si lidé, kteří se dívají do budoucna, kladou otázku, jak se vypořádat se situací, k v důsledku pokračující robotizace klesá potřeba hrubé lidské práce, protože sekat trávu či řídit autobus mohou stejně dobře roboti, a možná i lépe, než lidé. A popravdě, radši uvidím, když autobus bude řídit robot, než starý a nemocný muž, který už si své sice odpracoval, ale protože kvůli tomu neměl čas vydělávat, tak ho teď pan ministr po zásluze nažene za volant, dokud za ním neumře.

Budoucnost, to není otázka, jak zajistit 100% zaměstnanost systémem sociálního a ekonomického vydírání a nucených prací, ale jak se adaptovat na řekněme 40% nezaměstnanost, na situaci, kdy práce nebude moci být podmínkou existence, protože potřeba lidské práce bude klesat.

Ale to pan ministr neřeší, pan ministr řeší, jak nahnat do práce lidi, které by slušný člověk do práce nenutil, protože už jednak mají své odpracováno, a jednak jsou s jejich pracovním nasazením spojena zbytečná rizika pro ně i pro okolí. Tak doufejme, že po volbách tam bude někdo, kdo si všiml, že časy se mění.

– – –