Zprávy z DLR a LLR ze 7. května: Ukrajinská armáda má u Gorlovky ztráty. Čtyři dezertéři z rakouské armády se na východě účastnili bojů. Mariupol je ruské město Poslední zprávy Novorossiji v materiálu Federální tiskové agentury.

Maxim Vručnyj
8. 5. 2017    zdroj
Diskuse o Donbasu a Rusku
Moskva nebude zasahovat do vnitřních diskusí zemí EU o vztazích s Ruskem. Toto prohlášení učinil v rozhovoru s novináři ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov. A je možné jej pochopit, protože západní politici mluví o Moskvě tolik a s takovým potěšením, že reagovat na všechno prostě není dost času.


Když vezmeme jenom slova německé kancléřky Angely Merkelové, vyslovená o den dříve. Berlín jako by není proti přátelství s Ruskem, ale i s NATO se chce přátelit. A aliance, jak je známo, je znepokojena vývojem konfliktu na Donbasu. Který může z nějakého důvodu ovlivnit bezpečnost v celé Evropě. Je to jako ve vtipu: Merkelová se přece nemůže roztrhat.

Lavrov je přesvědčen, že někteří představitelé Západu kladou politizovaný přístup ve vztazích k naší zemi nad ekonomické zájmy a zejména nad zájmy svých občanů. Ale celkově je tendence taková, že od rusofobské nálady Evropa postupně ustupuje.

Hoří domy, obyvatelé trpí

Ale to všechno je lyrika. Próza života spočívá také v tom, že na Donbasu bylo opět neklidně. Jak bylo uvedeno v operačním velení DLR, ukrajinští vojáci během posledních 24 hodin 35 krát porušili příměří. Ostřelováno bylo 14 obcí. OSU na ně použily dělostřelectvo, tanky, minomety, bojová vozidla pěchoty, obrněné transportéry, granátomety a ruční střelné zbraně.

V důsledku toho ve vsi Zajcevo shořel po ostřelování soukromý dům. Jeho majitelé neshořeli díky šťastné náhodě: rozhodli se spát v letní kuchyni. Kdyby v domě zůstali, vše, byl by konec.

Další civista neměl takové štěstí, to ale bylo v obci Trudovskije Petrovského okresu Doněcku. Dostal se pod palbu OSU a má tříštivá zranění, byl převezen do městské nemocnice.

V LLR byl trochu klidněji, kyjevské silové struktury narušily režim ticha devětkrát. Byly bombardovány okresy Frunze a Kalinovo, vesnice Kalinovka a Želobok. OSU použily široký arzenál zbraní: minomety, zbraně bojových vozidel pěchoty, protiletadlová zařízení, granátomety a ruční střelné zbraně.

Ztráty OSU u Gorlovky
Ukrajinská armáda má ztráty u Gorlovky. Na Facebooku o tom informuje spisovatel Zachar Prilepin. A není to fantazie spisovatele: loni se stal zástupcem velitele jedné z jednotek DLR.

Ve své zprávě se Zachar obrátil na Ukrajince a vyzval je, aby sledovali, zda budou informováni o ztrátách OSU. “Pokud tomu tak není, znamená to, že vám lžou”, napsal Prilepin. Dodal také, že ukrajinská obrněná vozidla ustupovala ze svých pozic velmi rychle.

A to natolik, že v komentářích pod příspěvkem Prilepin napsal, že má důkazy v podobě fotografií a videa o ústupu ukrajinské armády. Ale v tomto okamžiku je nevystaví, aby nevyzradil armádní pozice DLR.

Mariupol chcete do DLR

Ukrajinskou armádu znepokojuje situace v Mariupolu. Nálady místních obyvatel je možné vidět pouhým okem, protože v různých částech města se začaly objevovat nápisy a graffiti. Doslova naznačují, že tříletá okupace brzy skončí. Nápisy jsou nejrůznější: “Brzy DLR”, “Padejte odsud, bandar logové” a některé další.

Místní média, která jsou naladěna spolupráci s Kyjevem, bijí na poplach, protože je těžké si nevšimnout “proruských nápisů na stěnách a parapetech v Mariupolu”. Autory těchto nápisů novináři nazývají “vandaly”. V hlavním městském mariupolském parku, nehledě na stálé hlídky, se také objevil nápis “Mariupol je ruské město”. Že by se něco chystalo?

Dezertéři západních armád v řadách radikálů
Západní média objevila, že čtyři bývalí vojáci rakouské armády se účastnili bojů na východě, přičemž na straně ukrajinských radikálních skupin, konkrétně “Pravého sektoru ” (organizace je v RF zakázaná). Dříve sloužili v 18. pěším praporu. Ten je považován za elitní, poněvadž připravuje vojáky pro operace v zahraničí.

Je již známo, že nejméně dva ze čtyř vojáků dezertovali z armády. Velení praporu potvrdilo, že všichni byli v nepřítomnosti propuštěni z vojenské služby. Bylo s nimi také zahájeno řízení pro dezerci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová