Americký novinář: Trump věděl, že Damašek nepoužil chemické zbraně!

– kou –
26.6.2017 PrvníZprávy (čerpá za zdroje zde)
 

Prezident Donald Trump při rozhodování o tom, zda udeří raketami na syrskou leteckou základnu Šajrat věděl, že syrská vláda nepoužilia chemické zbraně v Chan Šajchúnu.


Vypovídá o tom materiál známého amerického investigativního reportéra Seymoura Hershe pro noviny Welt am Sonntag.

Podle zjištění reportéra získaných z různých zdrojů ve vládě a ze zpravodajských služeb USA, se rozhodl Trump zaútočit na leteckou základnu, aniž by vzal v ohled názory odborníků, a jeho administrativa se následně pokusila vytvořit falešný mediální obraz událostí. Kromě toho Spojené státy předem věděly o leteckém úderu syrského letectva na Chan Šajchún, o němž Američany údajně informovala ruská strana, aby nedošlo k obětem mezi agenty Washingtonu.

„V té době stejné služby věděly, že syrské letectvo 4.dubna zamířilo na místo konání schůzky islamistů,“ uvedl novinář. „Pro operaci dodali Rusové řízenou leteckou pumu, která byla vybavena konvenční hlavicí.“ Podle Hershových informací, „několik dní před tím ruské služby informovali o  operaci Američany, kteří se nacházeli v (hlavním městě Kataru) Dauhá“. Bylo to uskutečněno, aby Washington mohl odvolat své informátory, které mohla CIA mít v řadách extremistů a mohli se náhodou ocitnout na uvedené schůzce.

Známý cíl

Podle Hershe, terčem vzdušného útoku v Chan Šajchúnu byla dvoupatrová budova, která sloužila jako místo pro jednání extremistů z různých organizací. V suterénu byl sklad po střely, zbraně, munici, potraviny, chemikálie a čisticími prostředky na bázi chlóru, které se používají k úpravě těl před pohřbem. Podle reportéra, ruská strana předala zprávy o blížícím se útoku přímo CIA s tím, že cílem operace je odstranit zástupce radikálních skupin ve vysoké pozici.

Syrským letectvem shozená bomba zasáhla cíl, a její exploze vyvolala sérii výbuchů, což mělo za následek, že se vytvořil mrak jedovatého plynu. Ten se vytvořil právě z látek, které byly uloženy ve sklepě, píše autor pro Welt am Sonntag s odvoláním na závěry předložené americkou armádou. Novinář rovněž uvedl, že jeden z poradců administrativy USA v bezpečnostních otázkách mu přímo řekl: „Nebyl to útok za použití chemických zbraní. To je pohádka“.

Reakce Trumpa

Podle Hershe, Trump nařídil útok na Sýrii prý v reakci na údajné použití chemických zbraní několik málo hodin poté, co viděl záběry umírajících dětí i dospělých na účinky toxických látek. „Bylo mu oznámeno, že žádný důkaz o použití chemických zbraní Syřany tam není. A přesto rozhodl: „Konejte“,“ sdělil americký novinář.

Poznamenal rovněž, že na schůzce, na níž bylo rozhodnuto o útoku na leteckou základnu Šajrat, se armáda se snažila minimalizovat škody způsobené jednáním prezidenta a nabídla mu čtyři možnosti.

První předpokládala žádnou reakci. Druhá „plesknutí po rukou“ v podobě útoků na letiště. Třetí – masivní bombardování syrských vojenských zařízení a operačních středisek za pomoci strategických bombardérů a raketových nosičů. Čtvrtý scénář se měl týkat fyzického odstranění syrského prezidenta Bašára Asada.

Výsledkem bylo, že majitel Bílého domu si vybral druhou možnost, a bylo vypuštěno 59 Tomahawků z torpédoborců Ross a Porter, které hlídkovaly v té době ve Středozemním moři.

Efektivní úder

Jak Hersh s určitou ironií píše, úder byl velmi účinný „pokud jde o způsobení minimální škody“. Takže první vypuštěné střely na syrskou základnu byly zaměřeny na sklady paliva. Zásah vyvolal obrovský požár, doprovázený mohutným dýmem. Kvůli tomu selhala téměř polovina naváděcích systémů Tomahawků, které pak již cíl nezasáhly.

„Byla to od začátku až do konce typická Trumpova show,“ cituje publicista slova jednoho z bezpečnostních poradců Bílého domu. „Někteří vysocí představitelé v tom viděli pokus omezit škody způsobené chybným rozhodnutím prezidenta tímto útokem.“ Přičemž reportér předpokládá, že pokud by Trump učinil volbu ve prospěch přísnějších scénářů, řada členů Rady bezpečnosti by rezignovala.

Operace zastírání

O několik dní později americká administrativa rozhodla podporovat svůj vlastní názor na to, co se stalo, a shromáždili novináře předních médií v USA na uzavřenou poradu. „Podstatou bylo toto: Ruské popření použití chemických zbraní je nehorázná lež, když prezident Trump již řekl o použití plynu sarin,“ zdůraznil Hersh. Rovněž poznamenal, že většina amerických médií pozitivně reagovala na obvinění Bílého domu, a začala házet vinu za inident na Moskvu (česká média prožívala přímo zalykala nadšením při popisu “chemického zločince Asada” a jeho sponzorů z Ruska, bez jakékoliv znalosti faktů – pozn.red.).

Přičemž Welt am Sonntag uvedl, že americká administrativa v době psaní tohoto článku nereagovala na množství otázek vydání o událostech ve městě Chan Šajchún a úderu na Šajrat. Noviny rovněž poukázaly na to, že Hersh odhalil zdroje svých informací, a s hlavními z nich se podařilo redakci mluvit osobně.

Americké lodě zaútočily na syrskou leteckou základnu raketami Tomahawk v noci ze 7. dubna. Ve Washingtonu prohlásili, že útok byl reakcí na údajné použití chemických zbraní v syrské provincii Idlib 4. dubna, a odpovědnost za to Západ hodil na Damašek. Moskvě označila úder na Šajrat za ničím neodůvodněnou agresi.

– – –

Související článek:
Consortiumnews: Ani stín pochybnosti nad „chemickým útokem Asada”?
Expert obvinil USA z falšování dat o chemickém útoku v Sýrii!