ČSSD netuší, proč ji občané nechápou? Nechápu

Radim Valenčík
11. 6. 2017     RadimValenčíkPíše
ČSSD prý netuší, proč ji občané nechápou: “Když nás nikdo nepochválí, musíme se pochválit sami. ČSSD se před volbami opakovaně chlubí, co všechno zařídila. Když přijde na vysvětlování, proč strana díky tomu neboduje v průzkumech, odpověď je jasná – voliči ještě neprozřeli.”

 

V seriálu o volbách jsem již 6. února v dobré víře charakterizoval problémy všech stran. K ČSSD jsem uvedl toto:
“ČSSD se chová víc než iracionálně. Dělá vše pro to, aby ještě do voleb srazila své preference pod hranici volitelnosti. Tady si myslím, že ji STEM neubližuje, ale naopak spíše trochu nadceňuje, protože (očima těch, co model dělají) přece není možné, aby se ČSSD tak propadala. Jenže ČSSD dává tak otevřeně až nestydatě najevo to, jak posluhuje odcházející zdiskreditované a zdegenerované moci, že do voleb může stihnout i své vlastní vymazání se z politické mapy. Choroba ideového, morálního i vnitropolitického rozkladu zasáhla ČSSD komplexně: Od neschopnosti omezit vliv krajských mafií vytvářených křižmo mezi stranami až po zcela nepochopitelné zřízení mccarthyovské instituce.”
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4231-volby17-003-co-rika-vyvoj-preferenci.html
Na besedě k volbách, o které jsem informoval v článku ze 17. února jsem se zabývali otázkou:
“Proč žádná z  politických stran nenabízí pohled na příčinu současných problémů u nás i  ve světě? Je to proto, že o tyto otázky nemají lidé zájem, nebo je to selhání politických stran?”
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4267-volby17-014-zaznam-prvni-velke-diskuse-1.html
(Pro programové strany, jako je ČSSD a KSČM je absence této odpovědi v současné době fatální chybou – budou se potápět stále hlouběji.)
O něco později 28. února jsem to již napsal naplno:
Hlavním specifikem parlamentních voleb 2017 u nás bude – pokud se nic nezmění (a jednotlivé strany se houževnatě snaží o to, aby se nic neměnilo) – NEVOLITELNOST všech politických stran, každé z nich. Proč?
Žádná ze stran neprojevila ani to nejmenší úsilí dát poctivě odpověď na otázku, co je příčinou současných problémů a  jak je řešit.
A dodejme: Dělá vše proto, aby se této odpovědi (každá z nich) vyhnula. Jejich programy se tak stávají ne-programy.
Ne-programem je i  to, co nabízejí strany, které volil volič z nouze. Z protestu (KSČM), z  očekávání větší solidarity s lidmi v nouzi (ČSSD) apod. Strany se prostě vzpírají tomuto svému přirozenému úkolu a fungují jako fíkový list krytí stále větších lumpáren. Ty “jakobyvolitelné v krajní nouzi” de facto vydírají voliče hrozbou “většího zla”, pokud nebudou voleny. Vůči voličovi je to podlost. Tyto strany se staly součástí establišmentu, mezistranické mafie ovládly či zneschopnily jejich politické reprezentace a výsledkem je jejich naprostá neschopnost čelit narůstajícím hrozbám.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4296-volby17-025-problem-zvany-cssd.html
Pak jsem se ještě zoufale pokusil zabránit fatálnímu propadu ČSSD podrobnou analýzou jejího programu:
Víc už čarovat nedokážu. Příslušné materiály byly k dispozici vedoucím osobám strany.
Odpověď, se kterou jsem se při neformálních jednáních setkal, byla: Lidi nezajímají příčiny současných problémů, reagují na sliby, které se jim budou líbit.
Tak tady to máte. Tady máte tu svoji aroganci a pohrdání lidmi.
Tak sněte dál svůj sen o tom, že “voliči prozřou”. Dál si užívejte představy, že vy jste elita a voliči hlupáci, kteří sežerou, co se jim nabídne.
Za hlavní programový výkon považuje ČSSD tento interaktivní materiál:

Oblasti Česka 20+

Vyberte si nějakou z hlavních oblastí našeho projektu Česko 20+.
Můžete prostudovat jednotlivé priority naší vize a zvolit, které jsou pro vás nejdůležitější:
Kde bude Česká republika za dvacet let? Využijte šanci ovlivnit, v jaké zemi budeme za dvacet let žít.
Napište nám svůj názor. Budeme se zabývat každým příspěvkem!
K tomu:
Poctivě jsem proklikal a ke svému oblíbenému tématu jsem našel třeba toto:
  Důstojnější podmínky pro stáří
Každý bude mít nárok na takovou penzi, která i díky spravedlivé valorizaci zajistí pokrytí životních nákladů. Tato částka musí vystačit na kvalitní bydlení, léky, zdravotní péči a stravu, na důstojný, aktivní a naplněný život ve stáří.
K tomu opravdu nemám co dodat.
ČSSD zveřejňuje tento interaktivní materiál s vysokou frekvencí na Facebooku i jinde. Efekt? “Hloupý volič”, kterému “to nedochází” reaguje např.  takto (vybírám zcela nahodile a netřídím, takto jde za sebou):
Petr Urban: Takový tlachy si strčte do prdele. Za ty roky se naslibovalo moc a  všechno je mimo mísu. 20.plus by se vám líbilo,ale nikdo neví,co bude zejtra.
Svjetlana Stribrska: kdo zneužívá dávky,vždyt to není ani na chcípnutí na tož žití,všichni jste banda lhářů,vyžírků a lumpů.Tady vykládáte jaké jsou ohromné výdaje v sociální sféře,že lidé nechtějí pracovat,jak přidáte důchodcům,tedy lidem co celý život pracovali pro tuto
Blanka Mikuliková: samé předvolební sliby a chyby…kdo jim věří ,tak je blb…ale kdo to změní ??? zase jiní ??? vždyt,oni si budou stejně mastit jenom,😠😕😜😜 kapsu pro sebe…stejně to dopadne špatně pro mladé rodiny a důchodce,hlavně,že oni si přidávají každý rok tisíce…
Dana Žiláková: Lepší podmínky?Podle jak to bylo dřív,příští rok bych měla už být v důchodu,podle vašeho nového nastavení,jdu do důchodu za 9 let,3 děti,letos odpracováno 35 let,povídejte dál,volit?Ani omylem !
Aleš Svoboda: My chceme, aby Sobotka, Zaorálek a celá EU řiťolezecká čssd táhla do pekel.
Jindřich Čech: Pokud budou socani u vlády, můžeme pouze očekávat hospodářskou a kulturní devastaci státu a vládu tupé lůzy…
Magda Jenickova: Před volbami se ČSSD ptá občanů, co by si přáli???? Ono je to vůbec zajímá???? Že je hanba neliska!!!!!!
Jiří Tomek: Neptáte se na názory voličů poněkud pozdě ? Jsem již rozhodnutý a vy to rozhodně nebudete pánové a dámy ze soc.dem.
Nwapa Gaudis: Cestování pro seniory ZDARMA ? Vždyt senioři nebudou každý bude do smrti makat a tím pádem ani důchody nebudou. Kdo zneužívá dávky ? Jen menšina , migranti a pak je tu skupina pro které nemám slušného názvu jen vím , že mají hájit zajmy lidu českého.
Milan Sebo: Pokud by zůstala ČSSD u moci, tak důchody nebudou žádné ……………..
(Z celkem 172 odkazů stejného typu jen na tomto vlákně.)
Většinou žádní anonymní voliči, žádní nepřátelé sociální myšlenky, žádní pravičáci. Normální lidi, kteří prokoukli tu aroganci.
Teď je už ovšem pozdě vrátit se k programu, který by vyrostlo z analýzy současných problémů. Současná zprivatizovaná ČSSD se totiž sama stala problémem. A  velkým. Obsadila a zneužila parketu, která má stabilizovat společnost. Privatizátoři tuto parketu ukradli a vyklidili prostor zlu. A to je velké riziko pro celou společnost.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4658-cssd-netusi-proc-ji-obcane-nechapou-nechapu.html