FSB Ruska získala důkazy o špionáži OBSE ve prospěch SBU

29. 6. 2017    zdroj
FSB dnes oznámila, že byl zadržen agent SBU Arťom Šestakov, který při práci překladatele v monitorovací misi OBSE v Lugansku shromažďoval vojenské informace pro ukrajinské speciální služby. Šestakov vypovídal a předal dokumenty, které jednoznačně svědčí o tom, že ukrajinské zvláštní služby používají misi OBSE pro rozvědku a organizaci diverzí v LLR.


Podle výpovědi “tlumočníka” byl v létě roku 2015 zaverbován do zpravodajského aparátu ukrajinských zvláštních služeb. U vedení monitorovací mise z nějakého důvodu nevznikly otázky při odjezdu jejich pracovníka ohledně záležitostí do Kyjeva. Verbování prováděl pracovník odboru ochrany národní státnosti Ukrajiny Sergej Slipčenko.

Šestakov při práci člena monitorovací mise OBSE navštěvoval mocenské orgány LLR, místa dislokace národní domobrany a další objekty. Informace, které zde získal, předával agent SBU přes internet. Konkrétně Šestakov oznamoval pohyby techniky a vojska LLR, předával souřadnice vojenských zařízení v republice a telefony velitelů.

V říjnu a listopadu roku 2015 se Šestakov podílel na přípravě atentátu na vůdce kozáků Drjomova. Jinými slovy je krev Drjomova, který byl zabit 12. prosince 2015 v důsledku atentátu, na rukou monitorovací mise OBSE a SBU.

Je s podivem, že dvojitý agent se cítil ve struktuře pozorovací mise docela komfortně. Vedení OBSE díky své “nedbalosti”, či přesněji řečeno zlému úmyslu, dovolovalo Šestakovi získávat pro práci v misi další agenty ukrajinských zvláštních služeb.

Údaje, získané od ukrajinského agenta, Rusko určitě využije k nátlaku na OBSE a zvláštní služby Ukrajiny. Bude také vyčistěna agenturní síť SBU v LLR. Šestakov předal všechny své komplice i s vnitřnostmi.

Vykuchaný agent byl propuštěn na Ukrajinu. Žádný užitek z něj již nebude a hůř než kyjevská banda jej nikdo nepotrestá. Samozřejmě že je agentovi SBU zakázán vstup na území Ruské federace.

O destruktivní roli OBSE na Donbasu nebylo nutno nikdy pochybovat. Když bylo třeba, pozorovatelé zavírali oči nad zločiny kyjevského režimu. Dříve, během své mise v Čečensku, představitelé OBSE přiváželi teroristům na bílých Toyotách munici a na zpáteční cestě vyváželi raněné teroristy.

Avšak nyní jsou dokumentační svědectví o činnosti OBSE pro ukrajinské zvláštní služby, která obchází všechny mezinárodní dohody. Tuto otázku je nutno řešit na nejvyšší diplomatické úrovni, včetně normandského formátu.

Bude zajímavé slyšet, co řeknou Hollande a Merkelová na nezvratné důkazy o činnosti monitorovací mise pro ukrajinské zvláštní služby. Nyní mohou ruští diplomaté dokázat, že příměří maří ukrajinské silové struktury a dvojití agenti Západu.

V poslední době chtějí USA a Evropa demontovat minský formát, aby se jednalo bez účasti Ruska. Je vidět, že váleční štváči lépe vědí, jak přinést mír na Donbas. Tak se to ale nestane!

Odhalené skutečnosti slouží dokonalým impulsem pro realizaci Minsku-2. Žádný západní plán “B” se nepodaří realizovat.

Evropu je nutno přimět, aby zodpovídala za profesionalitu a nestrannost monitorovací mise. Mise musí reálně sledovat příměří, ne se zabývat nezastřenou sabotáží, jak se děje nyní.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová