Její Veličenstvo královna Alžběta II. udělí audienci prezidentu republiky a jeho manželce

Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky
14.6. 2017   Hrad
Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou uskuteční v pátek dne 16. června 2017 jednodenní pracovní návštěvu ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska.
Prezidentovi republiky a jeho manželce bude udělena audience Jejím Veličenstvem královnou Alžbětou II.

Prezident republiky také během návštěvy vyznamená pět válečných veteránů Medailí Za hrdinství a předá diplom o povýšení brigádnímu generálovi ve výslužbě panu Miroslavu Liškutínovi. Dále se zúčastní ceremoniálu u památníku bitvy o Británii.

Prezident  M.Zeman v  Jihočeském kraji na TK řekl:

„Jsem velmi rád, že k tomu setkání dojde. Je možné, že se setkám i s dalšími členy britské vlády. Ale dávám přednost informovat o ukončených jednáních. Kromě setkání s britskou královnou je v programu také vyznamenání veteránů bojujících za Royal Air Force,“ řekl.

S ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) se Zeman podle svých slov sejde v pondělí.

Závěrem se pak vyjádřil k evropské směrnici o zbraních, proti níž protestuje i česká vláda. „Jsem proti evropské směrnici týkající se zbraní, stejně tak jsem proti nátlaku Evropské komise, který se týká povinných migračních kvót. Na rozdíl od jiných politiků neměním příliš často svá stanoviska,“ uzavřel svou návštěvu v jižních Čechách.