Jelena Bondarenko: V ukrajinských věznicích a vyšetřovacích vazbách sedí pro osobní přesvědčení 5000 lidí

13. 6. 2017     zdroj (22:50)
Na Ukrajině je nyní ve věznicích kyjevského režimu více než 5000 politických vězňů, kteří jsou zadrženi výhradně pro své názory, jež se liší od těch, které jsou prosazovány současnou vládu.
Ve vysílání talk show 60 minut to 8. 6. 2017 řekla ukrajinská opoziční politička, bývalá poslankyně za Stranu regionů Jelena Bondarenko.


“Většina lidí na Ukrajině je trestána za svůj odlišný názor odnětím svobody a vraždou. Například Dmitrij Vasilec je novinář, který je nyní ve vězení za své přesvědčení. A aby bylo jasné, kolik takových lidí je, tak více než 5000 politických vězňů na Ukrajině je nyní výlučně za své osobní přesvědčení ve vězení a vyšetřovacích vazbách. Většina z těchto lidí nemá ani rozsudek, sedí tam a čekají na rozhodnutí soudu”, řekla Jelena Bondarenko. Mnozí soudci však nechtějí brát na sebe “hřích” a vynášet jim obžalovací rozsudky, poznamenala také politička. “Soudy hraním “ping-pongu” neustále mění soudní příslušnost, stále znovu přezkoumávají případy, prostě aby tito lidé seděli. Soudci tak sabotují obžalovací rozsudky, které dostávají shora. Jenom proto, že vědí, že tito lidé mohou sedět jen kvůli svému přesvědčení. A přijmout takový hřích soudci z duše nechtějí. Tak taková je situace”, řekla Bondarenko

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová