Nejhledanější terorista světa a vůdce Islámského státu zabit při ruském náletu?

13. 6. 2017  AC24

Vůdce ISIS a nejhledanějších terorista světa Abú Bakr al-Baghdadiho zabil spojený rusko-syrský nálet, hlásí zprávy ze Sýrie.
Vůdce ISIS roztrhalo bombardování, když se zdržoval v baště ISIS v Raqqě v Sýrii, hlásí zprávy s tím, že prezident Asad to hodnotí jako významný krok směrem vymýcení ISIS z jeho země a z celého světa.

Ač se svět pokoušel na prezidenta Asada svádět chemické útoky proti svým vlastním lidem, které nespáchal, ten zatím postupoval s bedlivou opatrností a měl plné ruce práce s ničením ISIS i jiných džihádistických nájezdníků pokoušejících se svrhnout jeho demokraticky zvolenou vládu teď se mu daří zabíjet jejich vůdce.

Celá škála bitevníků, bombardérů i dálkově řízených letounů zahájila bombardovací nálety v Sýrii a Iráku a Putin s Asadem po posledních ukrutnostech vystupňovali proti Islámskému státu tlak ještě více.

Síly Daeš v Rakce, které je teď ústředím této teroristické skupiny, se dostaly pod vlny těžkých útoků, při nichž rusko-syrské nálety ničily velkou spoustu taktických jednotek, bojových postavení a podzemních improvizovaně postavených továren na bomby a výbušniny. O posledním z těchto náletů panuje přesvědčení, že skoncoval s Bakr al-Baghdadim.

Oficiální mediální křídlo ISIS, agentura Amaq, zprávy o smrti jejich vůdce nepotvrdila. Aktivisté syrské skupiny Raqqa24 ohlásili, že nálet v oblasti Raqqa zabil v sobotu nejméně sedm civilistů, ale o al-Baghdadim se nezmiňoval.

Zpravodajské služby si myslí, že vůdce této džihádistické skupiny se skrýval v poušti na okraji obleženého města Mosul, než před postupem Irácké armády uprchl do faktického hlavního města ISIS Raqqy.

Zástupce tohoto vůdce zabit v jiném náletu

Zprávy o jeho smrti se objevily v místních kanálech, v nichž irácké síly tvrdí, že jeho zástupce Ajad al-Džumaili byl zabit u irácké hranice se Sýrií.

Irácká televize Jumailiho – bývalého zpravodajského důstojníka Saddáma Husseina – označovala za „ministra války“ ISIS a „druhého ve velení.“

Ovšem už v lednu tvrdily zprávy, že al-Baghdadi byl „kriticky zraněn“ při náletu v severním Iráku.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že „už je jen otázkou času,“ kdy bude tento vůdce zabit.

„Skoro všichni zástupci Abu Bakr al-Baghdadiho jsou teď mrtví včetně zosnovatele útoků v Bruselu, Paříži i jinde. Je jen otázkou času, než i Baghdadiho samotného potká stejný osud,“ řekl.

Al-Baghdadi v minulosti strávil nějaký čas v americkém vojenském vězení, když se zapojil do povstání, k němuž došlo po americké invazi do Iráku v roce 2003, avšak Obamova administrativa ho propustila.

– – –