Putin promluvil o Stalinovi. Mnohým naskáčou pupínky.

19. 6. 2017     ParlamentníListy

„Démonizace Stalina slouží ku prospěchu těm, kteří chtějí útočit na Rusko,“ prohlásil Putin v poslední části rozhovorů mezi známým režisérem Oliverem Stonem a prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem.

Cenami ověnčený americký filmový režisér Oliver Stone strávil poslední dva roky prací na „Putinových rozhovorech“, kdy se v rámci 12 jednotlivých setkání ptal ruského prezidenta na jeho osobní život, na vztah Ruska vůči Spojeným státům a na mnoho dalších aspektů Putinova života i kariéry, o nichž se Stone domníval, že by obyvatele USA zajímaly.

Čtyřdílná série rozhovorů má dohromady kolem 4 hodin a byla vysílána na americkém kanále Showtime každý večer od pondělí 12. června do čtvrtka 15. června.

Sám režisér Oliver Stone, který je znám svou kritikou zahraniční politiky Spojených států a svým přátelským vztahem s bývalým prezidentem Venezuely Hugo Chávezem, o svém projektu na facebookové stránce napsal, že bude vysílán v „nebezpečném politickém klimatu, kdy se Spojené státy pomalu blíží do situace, kdy je čím dál více pravděpodobné, že bude Rusko donuceno reagovat. To je přesně to, co mnozí američtí noví konzervativci a demokraté jako Hillary Clintonová chtějí.

V poslední části čtyřdílné série rozhovorů s Vladimirem Putinem se americký režisér Oliver Stone se svým štábem přenáší v čase do února letošního roku, kdy se s prezidentem Ruské federace setkává v jeho moskevské rezidenci.

V té době je pochopitelně hlavním bodem zájmu amerického režiséra výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Oliver Stone se z Vladimíra Putina snaží dostat reakci na obvinění Ruska a Putina osobně z toho, že se pokoušel ovlivnit výsledek amerických voleb ve prospěch republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

„To je neuvěřitelně hloupé prohlášení. My jsme samozřejmě sympatizovali s panem Trumpem, jelikož veřejně prohlásil, že je ochoten obnovit americko–ruské vztahy. Hovořil o obnovení obchodních styků, o společném boji proti terorismu a extremismu, na tom přece není nic špatného,“ odpovídá Putin.

„Proč se tedy vaši hackeři pokoušeli ovlivnit výsledek voleb?“

„Nic takovému jsme nedělali. Dost dobře si ani nedokážu představit, že by jakákoli země, včetně takové země, jakou je Rusko, mohla nějak závažně ovlivnit průběh a výsledek volebního procesu ve Spojených státech. To, že nějací neznámí hackeři odhalili problémy v rámci Demokratické strany jen poukázalo na vnitrpolitické problémy v USA,“ odpovídá Putin na dotaz Stona.

„Donald Trump vytvořil spolu se svým týmem velmi údernou předvolební kampaň. Věděl přesně, kdo jsou jeho voliči. Když jsem sledoval některá jeho veřejná prohlášení, měl jsem často i pocit, že zachází trochu daleko, ale nakonec se ukázalo, že měl pravdu. Našel přesně ty struny v duších amerických občanů, na které dokázal zabrnkat,“ přidává Putin.

„Ještě jednou to zopakuji, všechna ta obvinění z toho, že se Rusko pokusilo ovlivnit výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech, jsou lživá. Dělá se to z několika důvodů: podrýt legitimitu prezidenta Trumpa, vytvořit podmínky, které by zabránily normalizaci našich vzájemných vztahů, a vytvořit další instrumenty, které jsou používány k vnitropolitickému boji,“ dodává ruský prezident.

Putin o Stalinovi

„Stalin byl produktem své doby. Démonizovat ho,…..
…..
…..   (celý text zde)