Rozumný hlas z USA: Proč útočíme na Syřany, kteří bojují s Islámským státem?

Ron Paul
15.6. 2017  Eurasia24

Následující článek amerického politika Rona Paula sice nebere v potaz to hlavní, totiž že americká pomoc teroristům v Sýrii je systémová, protože pomáhá udržovat a eskalovat pro USA existenčně nutný konflikt a chaos, nicméně je dobrým znamením, že i lidé za oceánem se snaží vidět globální dění nezkresleně.Právě když jste se domnívali, že americká politika ve vztahu k Sýrii se už nemůže zhoršit, stalo se to. Američtí vojáci dvakrát zaútočili na syrská vládní vojska ze základny, kterou nelegálně zabírají přímo uvnitř Sýrie.

Podle představitelů Pentagonu byly tyto útoky „obrannými“ – kvůli tomu, že syrští bojovníci postupovali k „zóně zmírnění konfliktu“, samozvaně vyhlášené Spojenými státy. Syrské síly v tomto regionu pronásledovaly militanty z Islámského státu, nicméně Spojené státy na ně přesto zaútočily.

Washington cvičí skupinu povstalců na základně nacházející se v Al-Tanfu nedaleko hranice s Irákem. Američané tvrdí, že syrské provládní síly představují „hrozbu pro tuto vojenskou přítomnost USA“. Jenže Pentagon zapomněl na jednu věc: především nemá žádné právo být v Sýrii. Rada bezpečnosti OSN, ba ani americký Kongres „nelegalizovaly“ vojenskou přítomnost USA v Sýrii.

Takže co dává Trumpově administrativě právo zakládat vojenské základny v cizí zemi bez souhlasu vlády? Proč Spojené státy narušují suverenitu Sýrie a napadají její armádu, když ta bojuje proti Islámskému státu? Proč Washington podniká vojenské akce, které vyhovují islamistům – tvrdíc současně, že jeho hlavní misí v Sýrii je „likvidovat Islámský stát“?

Pentagon zveřejnil prohlášení, že jeho přítomnost v Sýrii je nezbytná – vždyť syrská vláda prý disponuje „nedostatečnou silou, aby mohla samostatně porazit Islámský stát“.

Nicméně legitimní zóny deeskalace, vytvořené Syřany, Rusy, Íránci a Turky, vedly ke snížení intenzity bojů a k možnému ukončení šestileté války. I kdybychom připustili, že syrská armáda je slabá, její slabost je způsobena tím, že Spojené státy po šest let pomáhají povstalcům.

O co tedy ve skutečnosti jde? Proč Američané zabírají tuto vojenskou základnu v Sýrii?

Částečně je to proto, aby zabránili Iráčanům a Syřanům společně bojovat proti Islámskému státu. Ale ještě více jde o Írán. Pokud se totiž podle Washingtonu Syřané a Iráčané spojí k boji proti IS při podpoře spojeneckých íránských šíitských bojovníků, posílí to možnosti Íránu kontrolovat region.

Přitom prezident Trump se nedávno vrátil z návštěvy Saúdské Arábie, kde přísahal, že to nedopustí (Trump v Saúdské Arábii uzavřel kontrakty za 350 milionů dolarů, z čehož třetina připadá na byznys pro zbrojní firmy, v podstatě poslední hi-tech průmyslové odvětví, které si – zákonitě – udrželo většinu výzkumu, vývoje i výroby na území USA – pozn. překl.).

Ale je skutečně taková politika v zájmech USA, nebo vedení Spojených států prostě sází na blízkovýchodní „spojence“, kteří zoufale chtějí válku s Íránem?

Saúdská Arábie distribuuje svoji radikální formu islámu do donedávna umírněných asijských zemí, jako je Indonésie. Má smysl míchat se do konfliktu mezi sunnity na jedné straně a šíity na straně druhé? Syřané spolu se svými ruskými a íránskými spojenci získávají navrch nad Islámským státem a Al-Kajdou. Jak řekl Donald Trump – ještě jako prezidentský kandidát – co je na tom špatného?

Američanům říkali, že jestli bude syrské vládě umožněno osvobodit Aleppo od Al-Kajdy, Asad „pozabíjí tisíce lidí, kteří se tam ocitnou v pasti“.

Stal se opak: život v Aleppu se vrací do normálních kolejí. Křesťané, kteří jsou tam náboženskou menšinou, poprvé za několik let slavili Velikonoce. Nemohou Američané prostě nechat Syřany na pokoji?

Jestliže vše došlo k tomu, že akce podnikané Spojenými státy ve skutečnosti pomáhají Islámskému státu, znamená to, že přišel čas skončit s tím. Pro USA nastal čas odvrátit se od nebezpečné a kontraproduktivní politiky v Sýrii a jednoduše vrátit vojska domů.

Překlad: Geo, Eurasia24.cz