Ukrajina bude pozdě bycha honit: na uhlí z Donbasu se v Evropě našli kupci



Sergej Žukov
10. 6. 2017       zdroj

Zástupci palivo-energetického komplexu Ukrajiny konstatují, že DLR a LLR mohou vstoupit na mezinárodní trh … Kyjev se ocitl bez tolik potřebného paliva. Situace došla až k absurdnosti, kdy se antracit, který je k dispozici v hlubinách vlastní země, dováží na Ukrajinu po moři z Jižní Afriky.

Představitelé největších palivo-energetických společností na Ukrajině sdělili, že LLR a DLR našly odbytiště pro své uhlí.

Podle informací vedení holdingu DTEK ty objemy antracitu, jichž se zřekla Ukrajina, jsou s radostí odebírány Tureckem a Španělskem. Uhlí z Donbasu je kvalitní a dokonce i při zohlednění nákladů na dopravu přijde kupujícího dost levně.

Přičemž samotní zástupci korporace DTEK, jež patří Rinatu Achmetovi, obviňují vedení DLR a LLR z toho, že uhlí, které patří prý jim, prostě “ukradlo”.

Nyní se ukrajinské úřady snaží blokovat prodej antracitu do zahraničí, aby se zabránilo horníkům z neuznaných republik upevnit se na mezinárodním trhu …

Fakticky se Ukrajina chová, jak se říká, “když ne mně, tak ani lidem”. Obchodní a hospodářská blokáda Donbasu, kterou zorganizovala skupina tzv. veteránů ATO a nacionalistů, zahradila kanál pro dodávky uhlí z jihovýchodu země.

Kyjev se ocitl bez tolik potřebného paliva. Situace došla až k absurdnosti, kdy se antracit, který je k dispozici v hlubinách vlastní země, dováží na Ukrajinu po moři z Jižní Afriky.

Je jasné, že uhlí z Jižní Afriky vyjde dráž než místní, ale z politických pohnutek není ukrajinské ekonomice umožněno, aby v klidu fungovala ….

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová