USA se rozhodly legalizovat invaze do jiných zemí prostřednictvím OSN

26. 6. 2017    zdroj

USA plánují legalizaci svých invazí do jiných států v OSN, píše list Izvestija s odkazem na vysoce postavené zdroje v ruských diplomatických kruzích. Experti, kterých se novináři dotazovali, uvedli, že oficiální Washington má v úmyslu dosáhnout začlenění regionálních poboček Al-Káidy a DAEŠ do seznamu OSN, zahrnujícího teroristické organizace. Pak budou mít USA, v souladu se svými právními předpisy, možnost vtrhávat do kterékoli země, aby čelily těmto skupinám.

Ruské diplomatické zdroje zdůrazňují, že Rusko je rozhodně proti těmto iniciativám, stejně jako řada dalších zemí. Například pro Egypt je zahrnutí místní Al-Káidy do tohoto seznamu OSN nepřijatelné, protože by to bylo přiznání neschopnosti oficiální Káhiry samostatně neutralizovat hrozbu.

Jeden z diplomatů, který s novinami diskutoval, poznamenal, že skupiny teroristů, spojené s mezinárodními skupinami, jsou obvykle malé a že místní orgány jsou s to je zničit samostatně. V tomto okamžiku je jen několik buněk, které přísahaly DAEŠ, zařazeno do seznamu OSN, zahrnujícího teroristické organizace. Problém jejich klasifikace je zvláště aktuální v souvislosti se zřízením nové protiteroristické správy OSN.

Jak uváděla agentura Ruposters, v rámci nové správy OSN bude sjednoceno téměř 40 struktur. Vedoucím správy se stal ruský diplomat Vladimír Voronkov.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová