Ví pan „profesor“ Halík, čí vůbec je?

Jiří Baťa
15. 6. 2017
O chytrém, spíše vychytralém, úskočném člověku se říká, že je to člověk mazaný. Nebo dokonce také, že je všemi mastmi mazaný. Prostě kdo umí umí, kdo neumí, čumí. Nicméně pořád jde o člověka, který má všech 5 P v pořádku, ví co chce a v podstatě nelze o jeho jistých kvalitách pochybovat.


O něco podobného se zřejmě pokouší i všehoznalý, morálně dokonalý, lidsky chápavý, filosof, novodobý katolický osvícenec páter Tomáš Halík. Kdo zná jeho názory, kdo jen trochu sleduje jeho počínání, snahy, úsilí a  tendence o multikulturní renesanci křesťanství a víry, musí se chytat za hlavu když se dozvídá, že jak vyplývá z rozhovoru s Pavlem Štruncem, „Miloš Zeman ztrácí pud sebezáchovy, jeho podpora se láme kvůli zdraví, a to je škoda, říká o prezidentu Tomáš Halík. Podle něj sledujeme devastaci hlavy státu. V této souvislosti pak Halík řekl, že se za Zemana modlí. Ano, čtete správně, že se za něj modlí! No rozumíte tomu?

Je všeobecně známo, že problemtický „profesor“ Tomáš Halík, co se prezidenta Miloše Zemana týká, nikdy na něm nenašel nic pozitivního, dobrého, natož láskavého slova (zatímco vůči jistým nežádoucím lidem jimi přímo oplývá), naopak vždy měl vůči němu jen řadu výhrad, kritické a odsuzující názory, výtky, nařčení, podezírání (když už jej zrovna přímo neobvinil)atd. Zkrátka, ne že by jej snad přímo nenáviděl, prostě to nebyl jeho šálek kávy (čaje), neměl jej nikdy v lásce, neměl k němu žádný pozitivní vztah. Měl vždy výhrady k jeho (někdy prý zločinného) počínání, označoval jej za škůdce demokracie, vytýkal mu všestrannou ( samotným Halíkem nechápající) potřebnou politickou a ekonomickou neutralitu, jeho návštěvy Číny, přátelské vztahy s Ruskem, resp. Putinem, stejně jako jeho negativní postoje k problematice muslimských imigrantů atd.

Pojednou, zřejmě osvícen samotným Bohem, zjihnul, změknul, jeho vztahy k Miloši Zemanovi se změnily a začal jej brát z pohledu samaritána, podle kterého se M. Zeman „propíjí“ k vědomému sebezničení, neboť ztrácí pud sebezáchovy a nemá pevnou vůli chránit své zdraví. Hle, jak náhle pan Halík prozřel, jaké má starosti a jakou péči náhle ( podezřele) věnuje osobě prezidenta. A to až tak, že se za něj modlí! Umíte si někdo představit člověka, který má k jinému člověku evidentně negativistický, až nepřátelský vztah či postoj, aby za něj obrazně řečeno horoval, aby mu přál zdraví, spokojenost, pohodu, dobrou mysl, zdar v práci a v životě?

Já osobně si to představit nedovedu. Tedy potud, pokud o němu budu vědět, že je toho schopen jako proklamátor západních demokratických hodnot, křivák, podrazák, pokrytec, podvodník a lhář.